O možné spolupráci mluvil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval s čínskou vicepremiérkou Liou Jen-tung ještě před volbou letos v červnu při její pražské návštěvě.

"Zajímala se o české know-how a možnou spolupráci při přípravě sportovišť. Naše země má ve světě zimních sportů dobrý zvuk, vzpomeňme například na letošní úspěšné pořadatelství Světového poháru v biatlonu, na mistrovství světa v hokeji či lyžařské akce. Věřím, že by české zkušenosti byly přínosem," řekl Kejval.

Čína bude muset vzhledem ke klimatickým podmínkách při pořádání zimních her spoléhat na výrobu technického sněhu. "A to je prostor pro náš komerční potenciál," řekl Kejval. Českou stopu při přípravě čínské olympiády vidí docela reálně. "Určitě bychom chtěli nějakým způsobem pomoct, ale záleží na jednáních," dodal.

Kejval byl volbě přítomen v Kuala Lumpuru a z konání her v Číně nemá obavy, jako je měl třeba před letními hrami, které Peking hostil v roce 2008. "Tehdy jsme byli rozpačití, protože jsme nevěděli, do čeho jdeme, ale teď už strach není. Číňané si na tom dají záležet a mají zkušenosti z pořádání velkých akcí," řekl Kejval.

"Myslíme, že to je dobrá volba, ale ani Almaty by nebyla špatná," jmenoval Kejval neúspěšného kazašského kandidáta, který nakonec prohrál s Pekingem jen o čtyři hlasy. "Almaty všechny velmi překvapilo. Mělo skvělou prezentaci a bylo to blízko. Pokud do toho půjdou ještě jednou, tak mají vynikající návrh," uvedl Kejval.

Číňané očekávají, že zimní olympiáda bude velkým impulzem a přitáhne k zimním sportům 300 milionů lidí. "Říkali, že v roce 1990 měli dvě sjezdovky a teď to je o dva řády více. Chtějí vybudovat infrastrukturu a přitáhnout lidi do hor," řekl Kejval.