„Jsme relativně v luxusní pozici, oproti našemu plánu jsme s přípravnými pracemi v předstihu. Takový nástup zimy už v prosinci nepamatujeme, ani šéf technické čety Slávek Buchta, který už něco zažil," uvedl předseda organizačního výboru Jiří Hamza a s troškou nadsázky dodává: „Musíme poděkovat někam nahoru tomu, kdo počasí řídí."

Na jeho slova navázal i ředitel závodu Vlastimil Jakeš. „Počasí je ideální. Ještě se nám nestalo, abychom měli před závody tolik sněhu k dispozici. V pátek už chceme začít s finálními úpravami tak, abychom byli v pondělí připraveni na najíždění závodníků a první tréninky."

Na tratích už je místy až sedmdesáticentimetrová vrstva sněhu, tratě jsou široké až devět metrů. „V závodě s hromadným startem tak mohou jet vedle sebe až tři biatlonisté," vysvětlil Jakeš.

Zájem o vstupenky

Hamza si rovněž pochvaluje velký zájem diváků o vstupenky. „Na sobotní a nedělní program, kdy se pojedou stíhačky a závody s hromadným startem, už není co prodávat. Mám takový pocit, že bychom na víkend vyprodali i padesátitisícový stadion. Očekávám rovněž, že poslední lístky zmizí během pár hodin i na páteční sprint žen. Gábina Koukalová i další holky za nás udělaly o víkendu v Östersundu tu nejlepší pozvánku," pochvaluje si předseda Českého biatlonového svazu.

Vyprodaný tak v podstatě není jen čtvrteční sprint mužů. Ani tady se však rozhodně nevyplatí otálet. „Počítáme s tím, že uděláme dětský den pro školy a nějaké lístky jim nabídneme. Vypadá to, že v den závodů asi ani nebudeme otvírat kasy před areálem," dodává Hamza.

Na Vysočinu se těší i Fourcade

Příchozí diváci se pak můžou těšit na sport té nejvyšší kvality. Na Vysočině se představí závodníci z 32 zemí čtyř kontinentů. „Z původně přihlášených zemí odřekli start pouze Číňané," uvedl Vlastimil Jakeš. „To ale pro nás určitě není katastrofa," dodal s poznámkou na výkonnost asijských biatlonistů.

Na Vysočinu se naopak moc těší lídr Světového poháru a jeho pětinásobný obhájce, Francouz Martin Fourcade. „Dost bylo posmutnělého Östersundu, těším se na bouřlivou novoměstskou atmosféru. Na uznalé diváky, kteří fandí všem," vzkázal přes Gabrielu Koukalovou.

Světový pohár se v Novém Městě uskuteční od 15. do 18. prosince. Na programu jsou od čtvrtka sprinty, stíhací závody a populární závody s hromadným startem.

TAKÉ ČTĚTE: Je to hrozně boží, jásala Koukalová po triumfu. Už se těší do Nového Města