Oba čeští rodáci přešli do českého týmu před touto sezonou, Smutná po dlouholetém působení v barvách Rakouska, Hudec z Kanady. Podle pravidel MOV by směli reprezentovat novou zemi na olympijských hrách až tři roky poté, co naposledy startovali za předchozí národní svaz na OH či jiné vrcholné akci.

Jak ale uvedl na webu Českého olympijského výboru jeho generální sekretář Petr Graclík, olympijská charta umožňuje tříleté období zkrátit nebo dokonce zrušit, pokud s tím souhlasí národní olympijské výbory a také mezinárodní federace daného sportu.

"Mezinárodní lyžařská federace umožnila oběma závodníkům startovat za Česko už v této sezoně. Poptali jsme tedy národní olympijské výbory. Rakušané i Kanaďané nám vyšli vstříc a potvrdili, že Kateřina i Jan mohou reprezentovat Česko na zimních olympijských hrách 2018," uvedl Graclík.

Smutná se vrátila do českého národního týmu z Rakouska, které reprezentovala od roku 2006 a závodila za něj na olympijských hrách ve Vancouveru 2010 a Soči 2014. Sjezdař Hudec žil po emigraci rodiny odmalička v Kanadě, v jejíchž barvách získal v roce 2007 stříbro ve sjezdu na mistrovství světa a bronz v superobřím slalomu na olympijských hrách v Soči.

TAKÉ ČTĚTE: Běžkyně Smutná po 13 letech zpátky v českém týmu: Jede se od znova