Šedesát sportovců z deseti zemí svede už tuto sobotu skokanskou bitvu o originální pohár, který získal legendární Jiří Raška za vítězství v závodě Turné čtyř můstku v roce 1979. Frenštát pořádá FIS Continental Cup a rád by na úpatí Beskyd v budoucnu hostil i nejprestižnější letní světový pohár.

Atraktivní víkend

Zástupci Kanady, Spojených států amerických, Slovinska, Německa, Rakouska, Polska a samozřejmě i domácí borci vystoupají o víkendu do věže skokanského můstku HS 106 s umělou hmotou, aby zabojovali o putovní pohár.

Roman Koudelka a spol. nedorazí.

„Je problém, že nám frenštátský závod koliduje se světovým pohárem v Japonsku, kde budou Jakub Janda, Matura a další, protože jim jde o body, ať mohou splnit kvótu do zimních závodů," vysvětlil Deníku jejich absenci Roman Klíma, předseda skokanského oddílu TJ Frenštát pod Radhoštěm. České barvy ale budou hájit například Lukáš Hlava, vítěz prvních dvou ročníků, nebo Čestmír Kožíšek.

Kromě samotné skokanské podívané si i sami návštěvníci mohou pořádně zasportovat a pobavit se. „Máme připravený bohatý program pro rodiče i děti. Chceme, ať si to každý užije, ať to není jen o tom samotném skoku, ale celkově o pohybu," řekl dále Roman Klíma. V sobotu dopoledne se tak uskuteční netradiční běh s názvem Schody na Horečky, bude možné si vyzkoušet i řadu zimních sportů v letním období.

Tři uplynulé ročníky Memoriálu Jiřího Rašky ukázaly, že skokanský oddíl TJ Frenštát pod Radhoštěm s městem dokážou zorganizovat kvalitní závody, a proto se logicky nabízí přivést do skokanského areálu letní závod světového poháru Grand Prix.

Cíl? Světový pohár ve Frenštátě

„Je tam šance, ale tak v období řádově tří až pěti let," přiznal předseda oddílu a jedním dechem dodal: „Je to dlouhodobý projekt. Areál momentálně neodpovídá potřebám světového poháru a jsou třeba nějaké investice, ale netýká se to samotného skokanského můstku. Finančně už to nevyjde o moc dráž, protože se dá vydělat zase na televizních právech nebo vstupném."

Řeč o těchto plánech nedávno padla i na frenštátském zastupitelstvu, kde starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová řekla: „V případě konání závodu letní série světového poháru je předpoklad spoluúčasti veřejné správy kraje a města. FIS by převzala stoprocentní garance, ale chce vědět, do jaké míry se toho město účastní v letošním roce a jak by se podílelo i potom, aby se závod mohl dostat stabilně do kalendáře těchto významných závodů skoků na lyžích."

Pokud skokanský oddíl TJ Frenštát pod Radhoštěm s místní radnicí potvrdí i letos skvělou organizaci letních závodů z předešlých ročníků, je velká šance, že areál brzy přivítá velká jména světového skoku, jakým býval ve své době legendární Jiří Raška, po němž nese jméno nejen kontinentální závod, ale i samotný skokanský areál.

Program IV. Memoriálu Jiřího Rašky

Pátek 28. srpna
11:30 Oficiální trénink

14:30 O pohár starostky města Frenštátu p. R.

20:30 Představení všech účastnických týmů na náměstí ve Frenštátu a vyhlášení vítězů pátečního programu

Sobota 29. srpna

 9:00 Registrace závodu běhu „Schody na Horečky"

10:00 Start běhu „Schody na Horečky" vložený závod v běhu do schodů skokanského můstku

12:00 SnowKidz rodinný program, zimní sporty v letním období (skok na lyžích, rodinný závod na historických 
lyžích, snowtubing …)

12:30 Zkušební kolo

13:30 Zahájení IV. Ročníku Memoriálu Jiřího Rašky

14:00 1. kolo závodu

Finále závodu a vyhlášení výsledků

Vstupné: v pátek zdarma, v sobotu 100 Kč (www.jiriraska.cz)