OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU

Ve dvanácti stupních nad nulou doběhla česká lyžařka na 21. příčce. „Můžu s tím být spokojená. Brala jsem to před závodem tak, že cokoli do třicítky bude dobré. Škoda, že není devatenácté místo, ale s tím už nic neudělám," uvedla. „Klasika je tady pro mě trápení, obzvlášť v těch podmínkách to bylo strašně těžké," poznamenala.

Například americké lyžařky zvolili do desetikilometrového závodu kombinézy bez rukávů. „Možná bych si je taky vzala ráda, ale to by mi doktoři nedovolili, abych nebyla nemocná. Na druhou stránku je extrém se takhle ukazovat. Myslím, že to na závody úplně nepatří," podotkla osmadvacetiletá lyžařka.

Opačného názoru je pátá žena v cíli desetikilometrového závodu a vítězka skiatlonu v Soči Marit Björgenová. „Oblékla jsem se nejméně, jak jsem mohla. A něco jsem na sobě měla jenom pro to, že musím," hlásila norská hvězda.

S tvrdými podmínkami se nejlépe srovnala polská vítězka závodu Justyna Kowalczyková, která o víc než osmnáct sekund porazila Švédku Charlotte Kallaovou. „Myslím, že to byla nejtěžší desítka v mém životě. Hlavně poslední dva kilometry. Ale všichni vědí, že mi těžké podmínky sedí, takže díky za sluníčko," zářila v cíli.

Jedenatřicetiletá Polka triumfovala i se zlomeninou zánártní kůstkou. „Měla jsem v sobě silné léky, takže jsem necítila žádnou bolest. Nejhorší pro mě byly spíš týdny po zlomení, bolelo to a musela jsem se s tím srovnat. Je pro mě velmi důležité, že jsem vyhrála," dodala.

Vrabcové-Nývltová připomnělo teplé počasí podmínky na loňském mistrovství světa ve Val di Fiemme. „Ale ani to nebyl takový extrém jako v Soči, to znám opravdu jen z atletických závodů," kroutila hlavou.

Její olympijský vrchol teprve přijde a půjde o třicet kilometrů volnou technikou. „Vůbec si v takovém počasí nedokážu třicítku představit. Doufám, že se s tím počasím něco stane, protože v těchto podmínkách bych byla úplně zbytečná. Na ten závod se těším úplně nejvíc a v takto bořivém sněhu by to pro mě byla úplná smrt," přiznala Vrabcová-Nývltová.

Ta si pochvalovala práci servismanů. „Měla jsem fantasticky připravené lyže, což mě zachránilo," podotkla.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:

Běh na lyžích:
Ženy - 10 km klasicky:
1. Kowalczyková (Pol.) 28:27,8 min., 2. Kallaová (Švéd.) -18,4, 3. Johaugová (Nor.) -28,3, 4. Saarinenová (Fin.) -30,3, 5. Björgenová (Nor.) -33,4, 6. Böhlerová (Něm.) -46,5, 7. Žukovová (Rus.) -57,7, 8. Niskanenová (Fin.) -58,9, 9. Wengová (Nor.) -1:10,4, 10. Lähteenmäkiová (Fin.) -1:18,2, …21. Vrabcová-Nývltová -1:48,9, 48. Moravcová (obě ČR) -3:42,8.