Pracují na tom čeští právníci. "Teď to trochu stojí na nějakém kroku. Měli ze zákona třicet dní na vyjádření, už to stojí čtyři měsíce a nijak se to nehýbe. Já pevně doufám, že se to vyřeší a budeme schopni pro ni to občanství zařídit," řekl Češka.

Do Česka společně s Mansourovou zavítali před soutěží v Záhřebu. Jinak se připravují v americkém středisku Novi v tréninkové skupině kouče Igora Shpilbanda. Českou republiku navštěvují poměrně často, když závodí v Evropě. "Dohromady tady v roce trávíme měsíc, dva, možná tři. I kvůli tomu, aby Cortney strávila požadované dny na území České republiky kvůli občanství," řekl čtyřiadvacetiletý Češka.

V zámoří trénuje čtyři roky, ale například české jídlo mu chybí. Má rád řízek, jehož kouzlo objevila i jeho kanadská partnerka. "To je moje nejoblíbenější české jídlo. Pokaždé, když přijedu, tak si ho dávám," řekla drobná Mansourová.

Doma chtějí zaútočit na desítku

V lednu se před domácím publikem představí na mistrovství Evropy v Ostravě. Chtěli by vylepšit loňské třinácté místo, pomýšlejí i na nejlepší desítku. "Ale nechceme se stresovat umístěním. Chceme si to užít. Uvolnit se a bruslit dobře," uvedl Češka. Evropský šampionát vnímají jako přípravu na mistrovství světa v Helsinkách, které bude kvalifikací na olympijské hry.

Jejich volný tanec bude tentokrát dramatický na hudbu z filmu Kmotr. Češka bude mafián, Mansourová jeho manželka. "Myslím, že jsme našli svůj styl. A máme opravdu hezkou zvedačku, kterou nikdo jiný nedělá. Chceme ukázat tanec na ledě, nejen jednotlivé prvky," řekl Češka.

Mansourová si pochvalovala, že v sezoně postupně nacházejí jistotu. "Hodně nám pomohla Grand Prix, jde to nahoru," řekla. Čeští tanečníci byli osmí na Grand Prix v Paříži.