V letošní sezoně ovlivněné nedostatkem sněhu ještě nejel proti soupeřům, ve dvou závodech ve Val Thorens nepostoupil z kvalifikace.

"Ve své kariéře jsem měl nejhorší výsledek v minulé sezoně právě ve Val Thorens," upozornil Kraus na tehdejší 68. místo. "Letos to bylo podobné, ale nezanechalo to na mě žádné následky, i když mě to samozřejmě netěší," prohlásil. "Dvě jízdy v kvalifikaci před mistrovstvím světa není moc dobré a také nejsem nadšený, že jsem nejel ještě ve čtyřech, ale zkusím vytáhnout něco ze svých zkušeností," pousmál se čtyřicetiletý mistr světa z let 2005 a 2007.

Ve startovní listině kvalifikace má číslo 19. "Bylo by lepší jet na začátku, bude se to rozbíjet," tuší Kraus. Trať je totiž měkčí, neboť ještě nestihla ztvrdnout. "Není tak těžká. Nebudou asi takové rozdíly, bude třeba to trefovat, využít každou překážku ke zrychlení. Jsou tam dvě tři místa, kde bude záležet na aktuální rychlosti, kde bude nutné dobře sešlápnout boule a přejet nerovnosti," líčil.

Start je jako jedno z mála míst na trati čitelný, ale vjezd do klopené zatáčky bude těsný. "Musí vyjít synchronizace všech pohybů po startu. Odraz, odpich, vyrovnání nerovností, stažení skoku a nájezd do první zatáčky," popisoval čtyřnásobný vítěz Světového poháru.

Se slovinským sparingpartnerem Filipem Flišarem, soupeřem z Nového Zélandu a dalším českým skikrosařem Jiřím Čechem zkusili start ve čtyřech. "A docela jsme se tam zmáčkli. Ale první krok je kvalifikace," upozornil Kraus na sobotní klíčový počin. "Včera jsem měl třináctý tréninkový čas a cítím se dobře, rychlost se zvyšuje. A doufám, že trať přimrzne," dodal.