„Pro mne je velký pokrok už jen to, že téměř po dvou letech zase dýchám nosem a pomalu se mi vrací i čich," vypráví 27letá lyžařka Klára Křížová.

Čtěte také: Strachová se loučila s MS pátým místem, Shiffrinová má třetí titul

„Zdravotně se cítím mnohem lépe, sama bych nejradši už začala s normálním tréninkem, ale jak pan doktor, tak moje fyzioterapeutka mne musí často brzdit a připomínat mi, že jsem byla přece jen na operaci hlavy a hlavně měkkých tkání, které se hojí mnohem déle, ač žádné bolesti nemám," přiznává Křížová, která strávila na operačním sále dvě hodiny.

„Operace podle pana primáře proběhla bez komplikací a podle plánu. Odkládala jsem ji téměř rok, možná i déle. Nikdy jsem na žádné operaci předtím nebyla," přiznala specialistka na rychlostní disciplíny.

Trable dcery olympijské medailistky Olgy Charvátové-Křížové z roku 1984 ze Sarajeva začaly krachem námluv s novým sponzorem. Rázem neměla z čeho zaplatit servismany a trenéry. Trénink a první díl Světového poháru v kanadském Lake Louise ještě zvládla s podporou tradičních partnerů. Dál to už ale nešlo. „Finanční stránka mi poslední rok trošku zkomplikovala situaci, ale prostě to tak letos asi mělo být," bere Křížová už s nadhledem svou situaci.

Cílí na SP i OH

A je pevně rozhodnutá dál bojovat o body ve světovém poháru i do olympijské kvalifikace pro hry do jihokorejského Pchjongčchangu. Byla by to po kanadském Vancouveru a ruském Soči její třetí olympiáda. „Kdybych si nevěřila, že se na olympiádu nenominuji, už bych svůj život asi směřovala jiným směrem, ale to zatím není mé téma," vzkázala jasně Křížová.

Momentálně se soustředí na rekonvalescenci, aby se mohla pomalu dostávat do své fyzické formy. „Od toho se vše odvíjí. Jsem také ve fázi sbírání kontaktů a připravování se na schůzky ohledně sponzoringu na příští sezony," má jasno sympatická lyžařka.

Ano, čtete správně. Zatímco před Vánoci přemýšlela o konci aktivní kariéry, teď je rozhodnutá pokračovat a jde si za svým snem.

Nepřehlédněte: Budapešť stáhne kandidaturu na pořádání olympijských her 2024

Tím nyní nejsou medaile ani trofeje. Ale být zdravá a mít tak možnost o trofeje zase bojovat. „Sním o tom, abych se absolutně uzdravila a nic mne nebrzdilo a mohla se co nejlépe připravit na nadcházející olympijskou sezonu. Ano, rozhodnutá jsem byla vždycky pokračovat a splnit si své sny. Co bude po mé sportovní kariéře, ještě úplně nevím. Nějakou představu už mám, ale zatím to není mé téma," zopakovala Křížová, která na lyžích stála naposledy u rodičů v Krkonoších asi před třemi týdny.

„Šla jsem si zalyžovat jen s tátou na pár jízd a zakončili jsme to kávičkou na kopci," culí se Křížová. „Lyžování mi chybí moc, ale lyžuji aspoň u televize. Jakmile dostanu povolení od fyzioterapeutky a pana doktora, hned zase na lyže vyrazím," nemůže se dočkat Křížová.