Bauer nechával rozhodnutí o startu ve volné patnáctce na poslední chvíli a definitivně se s trenérem dohodl po dopoledním hodinovém tréninku. "Pocity zdaleka nebyly nějaké super nebo překrásné, ale rozhodl jsem se, že i když se necítím úplně nejlíp, nebudu se vyhýbat závodům," řekl Bauer českým novinářům.

"Vizuálně vypadá dobře. Nastoupí a budeme to brát postupně. Potřeboval si to hodně vydiskutovat," uvedl reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

V sobotním skiatlonu skončil Bauer třiadvacátý a zvažoval, že patnáctku obětuje, aby ušetřil síly na závěrečnou padesátku klasicky s hromadným startem. Ještě v pondělí v poledne viděl šance 50 na 50. "Ale večer jsem se předrozhodl. Pokud nebude trénink vyloženě špatný, pojedu," řekl.

O startu diskutoval s mnoha lidmi, ale nakonec bylo rozhodnutí na něm. "Samozřejmě jsem s tím trošku bojoval. Věděl jsem, že v bruslení to ve skiatlonu nebylo dobré, ale je to jediný intervalový start. Tempo si nastavím sám a nebude to taková cukatura jako během hromadných závodů."

Na volné patnáctce si Bauer vyjel bronz ve Vancouveru a ve Světovém poháru dvakrát dobruslil pro výhru; naposledy v Lahti v roce 2005.

Ve Val di Fiemme ji nestaví jako hlavní závod, ale jako jeden ze startů na mistrovství světa. "Kdybych byl býval přesvědčený o top formě, o tom, že patřím mezi kandidáty na medaili na padesátce, patnáctku bych vynechal. Risknul bych to," řekl Bauer, který by měl po patnáctce jet páteční štafetu a v neděli padesátku.

Už před šampionátem prohlásil, že vzhledem k letním zdravotním potížím visí medaile hodně vysoko. "Vynikající výsledek je někde do pátého místa. A vzhledem k tomu, že jsem neměl komfortní pocity, beru to i jako takové prodýchnutí do dalšího průběhu mistrovství," konstatoval běžec.

Do středeční patnáctky volnou technikou, která startuje ve 12:45, nastoupí i trojice Martin Jakš, Aleš Razým a Jiří Magál.