"Uvědomuji si, že je tady fenomén olympiád a vše směřuje k nim, to ale podle mého nejde. Nemůžu tři roky trénovat na 80 procent a myslet si, že na olympiádě vyhraju. Tenhle model nefunguje a ani se ho nedržím. Myslím si, že musíš podávat výkon neustále," řekl Novák novinářům v dějišti mistrovství světa na jednotlivých tratích v Heerenveenu, kde Sáblíková ve čtvrtek přidala do své bohaté sbírky triumfem na 3000 metrů další zlato.

Podle Nováka se může stát, že když sportovec sezonu po olympiádě vypustí nebo neklade na výsledky důraz, do špičky už se nedokáže vrátit. "Samozřejmě, že na olympiádu se musí umět naladit, motivace je tam větší. Výsledky ale musí závodník potvrzovat rok co rok," podotkl Novák. Nechtěl ale hodnotit sportovce, kteří například po olympiádě v Soči v současné sezoně moc úspěšní nejsou.

O poolympijské únavě či odpočinkovém roce hovořila třeba biatlonistka Gabriela Soukalová, která přesto patří do elitní desítky ve Světovém poháru. Z různých důvodů se příliš nedařilo snowboardistkám Evě Samkové nebo Šárce Pančochové, které přibrzdila zranění.

Tělo musí být připravené i v létě

"Je těžké se takhle bavit o druhých sportovcích. Mají zimní sport a my provozujeme ještě letní. Nevím, co by říkali, kdyby měli jet ještě v létě na mistrovství světa," pousmál se Novák. "Trénink ale i v létě musí být o tom, že jej děláš na čas. Ať jsou to kolečkové brusle nebo třeba cyklistika, tělo na to musí být připravené. Když nebudeme na tréninku podávat stoprocentní výkon, tak to ani na ledě nebude dobré," uvedl Novák.

Klíčovým faktorem je pro řadu sportovců psychická únava po olympiádě. "Nechci nikomu dávat návody nebo do něčeho kecat. Já tvrdím, že mozek máme jen jeden a je to jako s počítačem. Mohu ho přetížit, on klekne, ale já ho musím restartovat. Nesmí se stát, že budu muset natahovat nový program. Sportovci jsou pořád na hraně, nesmí ale dojít k nejhoršímu," řekl. Problémem by podle něj byl například třítýdenní výpadek v tréninku.

Letní sporty jsou tréninkem na rychlobruslení

Konkrétně Sáblíkové podle Nováka pomáhá, že se věnuje i dalším sportům v létě a pohybuje se tak v jiném prostředí. "I to je určitá motivace. Každoročně slyším od závodníků, že už se těší na další věci. Na kolečkové brusle, na kolo. Letní aktivity to zpestřují, ale všechny vedou k rychlobruslení. Někdy se říká, že Martina jede na kole moc silově, ale to je proto, že trénujeme na rychlobruslení. Jen na kole," podotkl.

Důležité podle něj je, aby závodník poslouchal trenéra a oba si vzájemně důvěřovali. V jeho případě i přesto, že je výrazně starší než jeho svěřenci. "Vždy jim říkám, že až dojdou do mého věku, tak si budou říkat, že Novák měl tehdy pravdu. I já jsem kdysi starším nevěřil. Je to ale důležité," uvedl šestašedesátiletý kouč, podle kterého je před tréninkem důležitá i psychická pohoda a odpočinuté tělo.

"Věcí, na které je potřeba dávat pozor, je celá řada. Základem je ale čistý mozek," řekl Novák. Uvědomuje si, že sportovci potřebují občas i "vysadit" a věnovat se nesportovním aktivitám. "Já o tom ale potřebuju vědět, abych pak podle toho upravil trénink. Aby poté, co se vrátí z nějaké akce, neměli naplánovaný na ráno náročný trénink. Když mi nebudou věřit, tak nemá cenu, abychom spolupracovali," dodal Novák.