Sedmadvacetiletá mistryně světa z roku 2012 obvinění vždy popírala a proti trestu se hodlá odvolat k mezinárodní arbitráži CAS. "Samozřejmě nejsem šťastná, ve skutečnosti jsem deprimovaná a zklamaná. Jsem rozhodnutá dotáhnout to až do konce, až k poslednímu stupni právního systému," řekla Kostnerová.

Žalobce CONI, podle něhož Kostnerová o Schwazerově dopingu věděla a pomáhala mu vyhýbat se kontrolám, původně požadoval trest na čtyři roky a tři měsíce. Během dnešního slyšení návrh snížil na dva roky a tři měsíce, antidopingový soud ovšem vynesl ještě mírnější verdikt, který doplnil pokutou tisíc eur (27.900 korun).

Distanc Kostnerové začne platit okamžitě a vyprší 15. května 2016, což znamená, že bronzová medailistka z OH v Soči bude moci případně závodit na OH v Pchjongčchangu v roce 2018.

Pětinásobná evropská šampionka si momentálně dopřává roční pauzu od závodění a o své budoucnosti se zatím nerozhodla. Určitě však bude muset vynechat v příštím roce lednové mistrovství Evropy i světový šampionát v březnu 2016.

Schwazer, jenž na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 ovládl chodecký závod na 50 kilometrů, byl o čtyři roky později vyloučen z londýnské olympiády poté, co před ní měl pozitivní test na EPO. Chodec se následně k dopingu přiznal a dostal trest na tři a půl roku.