Olympijská vítězka ze Soči a trojnásobná juniorská světová šampionka zahájí ve čtvrtek kvalifikací (13:35) útok na první seniorské zlato z MS, ale její aktuální rozpoložení není ideální.

"Z mých jízd jsou trošku horší dojmy. Protože jsem asi lehce postižená a neumím jezdit," zlobila se na sebe Samková. "Ta předposlední jízda nebyla úplně špatná, tu poslední jsem potentočkovala. Už od startu jsem jela divně," řekla. V Kreischbergu absolvovala dva tréninky. "Měla bych se trošku probrat a přestat brzdit. Nepadala jsem, ale asi jak jsem starší, tak se o sebe bojím," usmála se přeci jen trochu.

Jinak ale dnes úsměv na její tváři spíše chyběl. I při tréninku byla na svou povahu nezvykle vážná. "Asi jak jsou to první závody a nikde jsme pořádně rychle nejezdili celou trať," přemítala. Závody Světového poháru se letos před MS kvůli nedostatku sněhu rušily, Samková skočí do MS rovnýma nohama.

Hlavní část trati? Karel

Trať v dějišti MS přitom není nijak složitá, jen jedna část je prudší. "Je tam skok, kterému říkáme Karel, musí se tam najet v dobrém místě, aby byl příjemný," komentovala těžkou pasáž. S týmem si vždy pojmenovávají jednotlivé části trati. "První, druhá, klopka se zubem. Ale hlavní postava této trati je Karel, ten je furt středem pozornosti, protože pod ním furt brzdím. Cílový skok je Jana, ale na tom se nic neděje, na Janu všichni zapomínají," vyprávěla Samková.

Závod podle Samkové rozhodne hlava. Nesmí se bát to "pod Karlem pustit", jet rychle ve zmrzlém korytu. "Jde o morál, musí si člověk věřit. A na prkně dobře stát. Pak to je jednoduché. Nejsem na tom samozřejmě fyzicky dobře jako před olympiádou, ale zase je to poměrně krátká trať. Myslím, že to zvládnu," porovnala životní závod a novou výzvu. "Rada od trenérů je ale jasná - nebrzdit," zopakovala.

Protože se v Kreischbergu poprvé v sezoně spolu utká absolutní světová špička, soupeřky po sobě pokukují. A Samková není výjimkou. "Některé tam jezdí dost dobře. Takže bych se měla trošku vzpamatovat, he…" řekla. "Vždycky na holky koukám na lanovce. A když je tak vidím, tak bude třeba vypnout mozek. A na tom se snažím pracovat, párkrát se mi to i podařilo," podotkla Samková.

Není tak sebejistá jako před OH

Důležitá pro závod bude čtvrteční kvalifikace, z níž postoupí šestnáct snowboardistek. Nejen kvůli tomu, že se ukáže forma soupeřek, ale i pro postavení na startu. Rovinka v úvodu totiž není dlouhá a následuje klopená zatáčka. A do ní by Samková chtěla přijet první. "Chci si to esíčko tam řešit sama a ne se tam zaobírat někým jiným," plánovala.

V podobné situaci byla i na olympijských hrách v Soči. Na tréninku se jí nedařilo a byla rozpačitá. Pak ale triumfovala na plné čáře. "Možná je to podobné, ale tam jsem věděla, že jsem rozježděná. Tam jsem jezdila dobře, akorát jsem měla velkou rychlost. Tady to dělám úplně blbě. Takže je to vlastně jiné. Jsem teď míň sebejistá než před Soči," dodala.