VYBERTE SI REGION

Proč bručel Bauer aneb Jak se pojede o zlato

Liberec - Deník si vyzkoušel běžecké tratě přichystané na mistrovství světa v klasickém lyžování.

16.1.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Lukáš Bauer při tréninku ve Vesci.

Lukáš Bauer při tréninku ve Vesci. Foto: GetPhoto/Martin Sidorják

V mlze, mezi rolbami, pod palbou sněžných děl a s Lukášem Bauerem v patách (jen chvilku, pak dlouho a daleko před sebou…) testoval Deník běžecké tratě mistrovství světa v liberecké části Vesec.

Stadion už má tvar. Ze dvou stran tribuny, ze třetí tři parta mobilních buněk pro servismany a personál. A čtvrtá se po nadějném rozjezdu zdvihá k nebi…

„Zmizte nám z tý stopy,“ hudrá trenér Miroslav Petrásek, když supím na Špičák. Nejvyšší bod tratí má 462 metrů.

Pak prudká doprava přes můstek a sjezd. Tohle je „modrý“ klasický okruh 3,73 km. V dalším krpálu míjím Lukáše Bauera. Jak to jde? „Nemůžu si stěžovat,“ odpoví do kukly, chránící jeho tvář. A za chvíli mě předkvačí ladným krokem.

V dalším prudkém sjezdu a sprše umělého sněhu ztrácím orientaci. „To je problém, musí se ještě doladit. Seš vyťatej, zapocený brejle a v tý bílý mase nestačíš očima reagovat,“ potvrzuje pak Dušan Kožíšek.

Přejíždím plynule do území „žlutého“ okruhu. Následuje nejdrsnější krpál, vrchol se jmenuje příznačně Na kopci a má kótu 457 metrů.
Fuj, zlomím se v pase.

„Těžko se vyklouzne nahoru, musí se stromečkem,“ láteří Lukáš Bauer. Další dva muži Jakš a Kožíšek přikyvují. „Ale tak to bývá vždycky, časem si zvykneš,“ dodává Bauer.

Další sjezdík se zatáčkou, kus stoupání ke stadionu a pak už mírně nakloněná (do kopce samozřejmě!) cílová rovinka.

Projel jsem 4,7 km dosud upravených místních tratí. „Do konce týdne by měly být nachystané komplet mistrovské okruhy, abychom si na ně trochu zvykli,“ přeje si trenér.

„Ale ta ostrá a záludná místa stejně poznáte až při maximálním tempu v závodě,“ dodává Kamila Rajdlová, která tu na rozdíl od ostatních nejela loňský Světový pohár.

Vesecké tratě patří k nejtěžším na světě. I obávaný Oberstdorf, kde se konalo mistrovství světa před čtyřmi lety, měl kromě brutálního svahu mnohem delší rovinaté úseky. Ty tady nenajdete. Místo působí hodně sevřeně, až klaustrofobně.

„Takový je světový trend,“ tvrdí Michal Lamplot, organizační šéf šampionátu. „Diváci mají přehled, závodníky tvrdé profily rychleji rozřadí.“
Nelze se dostat do extrému, vše podléhá homologaci Mezinárodní lyžařské federace FIS.

Záleží pak hodně na kvalitě povrchu, jeho pevnosti, tvrdosti, dokonalé stopě. Na tom nyní pracuje 24 hodin denně ve třech směnách deset lidí. Tým posílil i bývalý reprezentant Luboš Buchta. K tomu tři rolby, desítka skútrů, 26 sněhových děl a 6 tyčí na výrobu umělého sněhu.

„Hlídá se teplota, vlhkost, směr větru,“ říká Lamplot. Připraveno je 75 000 m3 sněhu, ale dál se stříká do rezervy.

O víkendu se tu chystají testovací národní závody, přijet by měli i Němci. Bauer ještě start zvažuje.

Autor: Tomáš Nohejl

16.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nejdelší železniční tunel v České republice bude hotový za rok

Kyšice, Plzeň – Ražba druhého tubusu mezi Kyšicemi a Plzni je rychlejší.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies