Přesto po třetím místě byla zklamaná jen chvíli. Nechala se pak slyšet, že neprohrála zlato, ale vyhrála bronz. Nicméně prahne po odvetě, v pátek chce ovládnout sjezd.

Když projela cílem super-G v aktuálně nejrychlejším čase, zvedla ruce a radovala se. V ochozech křepčil také její přítel, slavný golfista Tiger Woods. Jenomže se pak našly ještě dvě rychlejší závodnice, Slovinka Tina Mazeová a nová šampionka Anna Fenningerová z Rakouska. Od zlata dělilo Vonnovou patnáct setin sekundy.

"Zřejmě to nebyl ideální vstup do mistrovství světa, ale věděla jsem, že budu muset jet velmi dobrou jízdu, abych se dostala na stupně vítězů," podotkla Vonnová.

Nedokázala se srovnat se sílícím větrem, kvůli němuž byl závod několikrát přerušen. "A někdy prostě dobrá jízda v takových podmínkách na zlato nestačí," podotkla. "Bylo to pro organizátory náročné, odkládání většinou nic nevyřeší. To počasí nebylo nebezpečné, ale také to rozhodně nebylo stoprocentně fér," prohlásila.

Co dál říkala? Bránila se. Opakovala, že měla dvě sezony potíže s kolenem, které si vážně zranila před dvěma lety na MS právě v super-G. Navíc větší medailovou sbírku ze světových šampionátů než ona (6) se už teď nepyšní žádný jiný americký lyžař. Po pěti vybojovali v kariéře Bode Miller, Ted Ligety a Julia Mancusová.

Mazeová byla ráda, že ji porazila

"Chci vyhrávat, to je jasné, ale mám další závody. Takže zase pojedu, jak nejlépe umím, chci posouvat své limity," prohlásila. Ve sjezdu vyhrála v této sezoně tři závody SP, byť generála ve Sv. Mořici se jí nevydařila. Je olympijskou vítězkou z Vancouveru a z MS má z této disciplíny tři medaile - zlato z Val d'Isere 2009 a stříbra z Aare 2007 a Ga-Pa 2011.

V pátečním závodě dojde na odvetu za úterý. Fenningerová v ní už může po úspěchu jet bez stresu, všestranná Mazeová je ve velmi dobré formě. Přibudou navíc Švýcarka Lara Gutová a další rakouská sjezdařka Elisabeth Görglová.

"Lindsey je skvělá lyžařka, ve sjezdu bude extrémně silná. I proto jsem moc ráda, že jsem ji porazila, to byl jeden z mých cílů tady na mistrovství světa. Lidem se to asi moc nelíbilo, ale pro mě to bylo důležité," uvedla Mazeová.

Totéž si myslí i Fenningerová. "Jsem si jistá, že může vyhrát. Dva roky tvrdě pracovala a je silná jako před zraněním," podotkla Rakušanka. "Navíc bude chtít zlato před svým publikem, já se jen budu snažit dokázat to, co v super-G," řekla Fenningerová.

V Beaver Creeku se o světové medaile jelo už v roce 1999. Tehdy Vonnové bylo patnáct let, pracovala jako dobrovolnice a hltala souboje v klouzavých disciplínách, které zcela ovládly Rakušanky - obří slalom i super-G vyhrála Alexandra Meissnitzerová, ve sjezdu byla nejrychlejší Renate Götschlová.

"Chci tu rakouskou hegemonii tady u mě doma konečně přerušit. Snad počasí zase nebude proti," dodala Vonnová.