Stížnost proti Če So Čchonovi sepsalo 19 reprezentantů včetně pěti medailistů z olympijských her ve Vancouveru 2010. Kvůli chování kouče a jeho asistentů Čun Hjong-jo a Jimmyho Janga odmítali trénovat, což donutilo svaz rychle jednat. Už za dva týdny je totiž na programu americký šampionát v Utahu, kde se bude tvořit nominace týmů pro Světový pohár. "Pan Čchon bude na dovolené až do úplného vyřešení případu," uvedli představitelé svazu.

Američtí shottrackaři si stěžují, že na ně Če So Čchon házel lahve a židle, jednoho sportovce dokonce hodil na zeď a opakovaně ho bil. Ženy zase údajně ponižoval urážkami, že jsou "tlusté", "nechutné" a "bezcenné".

Korejský kouč, jenž působí u americké reprezentace od roku 2007, provinění popřel. "Neurážel jsem sportovce v žádném ohledu a jsem si jistý, že budu při vyšetřování shledán nevinným," uvedl v tiskovém prohlášení.

Pod vedením Če So Čchona získali američtí rychlobruslaři na krátké dráze šest medailí na ZOH ve Vancouveru. Petici nepodepsali dvojnásobný olympijský vítěz Apolo Anton Ohno ani nejlepší ženy Katherine Reutterová a Lana Gehringová.

Na chování asistenta Janga nejsou stížnosti poprvé. Loni byl propuštěn kvůli "krutým tréninkovým metodám" od ruské reprezentace.