Trenér Vítek má největší nervy při střelbě

Trenér českých biatlonistek Zdeněk Vítek.Zdroj: ČTK/David TanečekZdeněk Vítek, trenér A týmu biatlonistek, stráví pár dnů dovolené v Budapešti, jinak ale z pracovního koloběhu nevypadne ani po sezóně. A jak se za ní už teď ohlíží?

Jste s letošními výkony biatlonistek spokojený?
Sezóna vůbec nebyla špatná. Holky byly celkově čtvrté, ale výkony na třetím a čtvrtém místě byly velmi vyrovnané. Třetí místo na Pokljuce, první a třetí v Oberhofu, Gabina skoro všude… spokojení musíme být.

Při čem jste měl největší nervy?
Určitě při každé střelbě. Když začnou střílet a lítá to do jednoho místa a vy nevíte, kam ty rány půjdou, jestli dovnitř nebo ven.

Nadáváte při tom, když se netrefí?
Jak kdy. Není to vždycky stejné, podle situace, jak je člověk naladěný, někdy jen odevzdaně koukám, něco prohodím. Ale myslím, že celkově jsem ten klidnější.

Čtěte také: Další skvělá sezona. Koukalová si vydělala téměř šest milionů. Konec promyslí

Jaká bude příprava před olympiádou?
Řekl bych, že zvolíme standardní přípravu. Na změny není prostor ani vhodná doba.

Změní se tým?
To je otázka. Ještě jsme ale neměli čas si k tomu sednout. Ale doufám, že během čtrnácti dnů budeme o těchto věcech hovořit.

A vás teď čeká pár dnů dovolené?
Myslím, že ne. Nějaká dovolená bude, určitě pojedeme s manželkou na tři dny do Budapešti. Jinak si myslím, že to bude dál spíše pracovní období.

Kouč Rybář: Biatlon jsou přesýpací hodiny, od května začne dřina

Šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář.Zdroj: Deník/Petr ZbranekPřed exhibicí jabloneckých biatlonistů se v hokejovém dresu objevil také šéftrenér Ondřej Rybář. Potvrdil, že na zápas se chlapi těšili a stejně tak i na druhý, které je ještě čeká, než se úplně rozejdou na zasloužené volno. „Rozhodčí říkal, že jsme letos hráli lépe než loni. To je pro nás pochvala. Mužstva jsme namíchali tak, aby byly týmy vyrovnané. Remíza 4:4 byla dobrým výsledkem. Víc jsme si letos hlídali ofsajdy." Hokejový výkon všech pochválil a stejně tak i právě skončenou biatlonovou sezónu.

Sezóna byla dalším pokračováním úspěchů českého biatlonu. Výsledky mluví samy za sebe. Na každém svěťáku jsme sebrali nějaké podium, nejvíce Gábina Koukalová. Těší mne ale, že tam byli i další, Eva Puskarčíková, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Ondra Moravec v závěru sezóny. Není to o jednom sportovci, ale o všech, kteří se na podium postavili. I Veronika Vítková byla na konci sezóny třikrát mezi deseti nejlepšími. Musíme být spokojení a hlavně zůstat nohama na zemi, nemůžeme čekat, že budeme pořád jen vyhrávat. V biatlonu je to jak v přesýpacích hodinách. Jednou jste nahoře, jednou dole.

Jaká bude předolympijská sezóna?
Určitě jiná, žádná sezóna nemůže být stejná. Závodníci se vyvíjejí, dozrávají, přicházejí mladí. Je potřeba na to reagovat. V systému ale není potřeba nic zásadního měnit. Funguje a přináší ovoce. Nesmíme se zaleknout toho, že to bude olympijská sezóna. Zlomová byla minulá olympiáda, kdy český biatlon získal medaili. Jsme si vědomi toho, že tlak na nás bude větší, že pojedeme jako sport, od kterého se medaile bude očekávat. Já si ale toto nepřepouštím. Můžeme přijet bez medaile nebo naopak můžeme podat vynikající výkony. K tomu je potřeba trochu štěstí. Ale hlavně musí být sportovci dobře připravení a zdraví.

Co teď ještě závodníky čeká?
Exhibice byla hlavně děrovačkou našim fanouškům. My si společně dáme ještě jeden hokejový zápas, na který se kluci těší a musíme si také užít toho vybavení, které máme. Někteří pak pojedou třeba na běžky, na skialpining, výlety nebo dovolenou. Tělo postupně vjede do regeneračního režimu. Ale od května nám ale začíná tvrdá dřina. Delší pauzu si nemůžeme dovolit. Pro mne bude dovolená v tom, že budu vodit děti do školy a do školky. Ale určitě dojde na nějaký výlet, třeba do Českého ráje.

Těšíte se na nový tréninkový pás?
Určitě ano. V sezóně před olympiádou na něm už budeme ladit formu.

Nepřehlédněte: Exotická výzva! Z kanoisty Radoně je kouč, trénovat bude v Indonésii

Moravec: Měl jsem pocit, že horší už to být nemůže

Ondřej Moravec se raduje ze stříbra ve sprintu SP.Zdroj: ČTK/AP/Heikki SaukkomaaNa biatlonové exhibici v Jablonci nechyběl ani úspěšný a optimistický Ondřej Moravec.

Sezóna je za vámi, jaký z ní máte pocit?
Pro mne tato sezóna úplně dobře nezačala. Vlastně by se dalo říct, že až ta třetí třetina byla hodně dobrá. Líp by to ještě asi šlo, ale jsem se sezónou maximálně spokojený. Musím říct, že konec byl pro mne skvělý, bylo to super, jsem s tím, co jsem předváděl a s výsledky spokojený.

Co se stalo, že se najednou horší začátek změnil ve výborný konec?
Když jsem jel domů z Nového Města, věřil jsem tomu, že se začne dařit, že budu schopen na dobrý výsledek navázat. To se ale ještě potom hned nepotvrdilo. Největší zlom pak přišel asi šest dnů před mistrovstvím světa, když jsme byli na soustředění v Anterselvě. Tam jsem to tak deset dnů strašně kousal a měl jsem pocit, že už to horší být nemůže. Ale pak se všechno zlomilo. V tu chvíli jsem se začal cítit dobře, začal jsem si věřit. Něco jiného ale je se nějak cítit a pak to hlavně nějak předvést v závodě. Přesto jsem to nevzdával, soustředil jsem se maximálně na první závod, ať už na štafety nebo na sprint. Hlavně ten rozhodne úplně všechno. To byl můj cíl. A pak to začalo jít. A pak už se člověk veze na správné vlně. Už mám nějaké roky, tak vím, jak to chodí. Člověk si začne věřit a všechno je najednou trochu jednodušší. Mým cílem pak bylo udržet si psychickou i fyzickou pohodu co nejdýl.

Neštval vás ten moment, který chyběl do vítězství nad Fourcardem?
No, to samé bylo i na mistrovství světa. V obou závodech jsem podal opravdu maximum, jaké jsem v té chvíli podat mohl. Na vítězství to, bohužel, nestačilo. To mistrovství světa mne mrzelo strašně. To už se nikdy nemusí opakovat. Byla to velká šance. I celkově. I ten sprint na mistrovství světa. Tam se strašně chybovalo. A mne ta poslední rána mrzela. Svěťáků je daleko víc…

A jaké máme šanci na olympiádě?
Šance tam jsou vždycky. Konec sezóny mne ubezpečil, že můžu podávat stabilní výkony. A to je klíč ke všemu. Když je člověk stabilní, může podávat stabilní výkony nejen na olympiádě, ale i všude jinde.

Jak si užijete zasloužené volno?
Dva týdny teď budu doma. Prvního dubna jedu sám na skialpiningový výlet. Pak týden strávím společně s manželkou a pak nás ještě čeká čtrnáctidenní dovolená. Jedeme do tepla k moři, tam jsem dlouho nebyl, těším se. Uteče to strašně rychle. Budu hlavně s rodinou. Doufám, že si odpočinu.

Nepřehlédněte: Snowboard, nebo lyže? Kvůli mně program OH asi nezmění, tuší Ledecká

Málek: Děti konečně uvidí tatínka

Pár dnů zaslouženého volna společně s rodinou a dětmi si teď plánuje trenér biatlonového A týmu mužů Michal Málek. Už ale přemýšlí nad olympijskou přípravou.

U biatlonového týmu jste prvním rokem, jaké z něho máte pocity?
Dobré. Jedním z mých úkolů bylo do týmu zapadnout. Šel jsem do toho s tím, že úspěchy už tady byly. Dalším mým úkolem bylo na ně navázat. A já myslím, že sezóna se podařila. Nebylo to o jednom sportovci, bylo jich mraky. Tedy naprostá spokojenost.

Byly nějaké kritické okamžiky?
Určitě. Hlavně první závod. Kluci do něho šli s plným očekáváním a ten výsledek nebyl takový, jak si představovali. Člověk začal trochu váhat. Ale hned v dalším už patřili do první desítky. Byli tam, kde měli být. Kupa věcí se ale dá zlepšit, ale takový je vývoj. Musí se na tom zapracovat. I ti nejlepší mají slabé stránky a musí se stále zdokonalovat, aby se ještě posunuli nebo vydrželi tam, kde jsou.

Jak důležitá je, podle vás, práce servismana pro výkon závodníka?
Svoji práci dělají, jak nejlépe umí. Jejich úkolem je vybrat závodníkovi co nejlepší lyže a mázu. Samozřejmě, když se to nepovede, může biatlonista předvést co nejlepší výkon, ale když nejsou lyže, jak mají být, je to vidět. Může ho to srazit i o dvě třídy níž. Jsou to provázané nádoby, protože všechny týmy mají svůj silný servisní tým. Ne každý den je ale posvícení, občas to zahapruje. Nejhorší je, když se to sejde, závodník podá skvělý výkon a materiál je špatný, promaže se a pak je to strašná škoda. Práce sportovce jde vniveč.

Jak strávíte pár dnů zaslouženého volna?
Budu trochu odpočívat. Ale čeká nás olympijská sezóna, musíme si říct, co bylo a nebylo dobře a začít ji připravovat. Musí se sestavit týmy. Vylepšit musíme, co se dá.
Teď jsem už pár dnů odpočíval na lyžích. Mám malé děti, které jsou školou povinné, tak alespoň zase uvidí tatínka.