Samková je letos druhou českou snowboardistkou, která ovládla seriál Světového ohru. Před týdnem se radovala Ester Ledecká v paralelních alpských disciplínách.

Čtěte také: Snowboard, nebo lyže? Kvůli mně program OH asi nezmění, tuší Ledecká

Před závěrečným závodem měla Samková náskok 480 bodů před Italkou Michelou Moioliovou a věděla, že stupně vítězů jí zajistí výhru v SP.

Ve čtvrtfinále jela po startu druhá za Francouzkou Julií Pereiraovou, ale předjela ji a jízdu vyhrála. Semifinále mělo podobný průběh, Samková rychle smazala drobnou ztrátu po startu a většinu trati prosvištěla v čele.

Ve finále se střetla v přímém souboji o glóbus s Moioliovou. Po úvodní sérii boulí se dostala do vedení a soupeřkám poodjela, ale v poslední zatáčce se na českou závodnici dotáhly Bankesová i Moioliová. V cíli byla Samková nakonec druhá před Italkou a mohla slavit. Zakřičela si radostí a lehla si na sníh.

Po boku Pančochové, Bauera či Krause

Samková v této sezoně stanula popáté ze sedmi závodů SP na stupních vítězů. Dvakrát vyhrála a třikrát skončila druhá. Úspěchem ve Světovém poháru si vynahradila zklamání z mistrovství světa, kde nepostoupila do velkého finále a skončila dvanáctá.

Jako první z českých snowboardistek vyhrála SP v roce 2014 Šárka Pančochová ve freestylových disciplínách. Světový pohár FIS ovládli v minulosti i běžec Lukáš Bauer, skokan Jakub Janda a skikrosař Tomáš Kraus.

O vítězi Světového poháru mužů se také rozhodovalo v poslední jízdě. Francouz Pierre Vaultier ztrácel na vedoucího Itala Omara Visintina v pořadí SP jen 20 bodů a oba jeli finále. Olympijský vítěz ze Soči i letošní mistr světa Vaultier poslední jízdu zimy vyhrál a obhájil loňský celkový triumf v SP.

Jan Kubičík skončil ve čtvrté čtvrtfinálové rozjížďce pátý a nepostoupil.

Nepřehlédněte: Snowjam odstartoval. Podívejte se na parádní triky