Poslední „příspěvek" do ohnivé diskuse ale měla Eva Samková. Olympijská vítězka ze Soči také získala křišťálový glóbus za triumf ve snowboardcrossu.
S trofejí včera zapózovala fotografům. „Je docela těžká. Ale blbě se z ní pije," smála se Samková.

Sice se jí moc nepovedlo letošní mistrovství světa (skončila dvanáctá), o to víc ji ale těší celkové první místo. „Ukazuje to na celkovou formu od prvního do posledního závodu," řekla.

Oproti předchozím rokům jí tentokrát navíc vydrželo zdraví, včetně dlouhodobě těžce zkoušených (a operovaných) ramen.

„Díky tomu se může začít dřív připravovat na další sezonu," těší jejího trenéra Marka Jelínka.

Život Samkové se změnil před třemi lety, když přivezla ze Soči olympijské zlato.

Přečtěte si: V hokejové Spartě končí asistenti Moták a Veber, trenéra Kalouse doplní Nedvěd

V tuzemsku dosud málo známá disciplína jménem snowboardcross se najednou ocitla v centru pozornosti, usměvavá tvář rodačky z Vrchlabí byla v jednu dobu skoro všude. Pak ale přišly i nezdary a zdravotní trable. Nebylo snadné se s tím vyrovnat, neztratit glanc.

Samková to zvládla.

A vida, jak ten čas letí – za necelý rok se uskuteční další zimní olympiáda. „Je to strašně daleko. Myslím, že to začnu řešit, až když tam přijedu. Je to obhajoba, takže člověk samozřejmě bude nervózní, ale jedno zlato už mám, takže to může být jenom lepší," myslí si 23letá Samková.

Samkovou těší, že už má s kým trénovat. Na světovém šampionátu ji dokonce porazila Vendula Hopjáková a dobré výsledky mají i další tuzemské reprezentantky.

„Čtyři naše holky skončily do dvacátého místa, obrovský úspěch," těší kouče.

Nenechte si ujít: Konec. Mistryně světa Strachová se rozloučila s lyžařskou kariérou

Organizování pravidelných snowboardcrossových kempů, na kterých i Samková předává nadějnému dorostu své zkušenosti, tak přináší své ovoce. I přes trvající nelehkou finanční situaci snowboardcrossu, které k překvapení mnohých moc nepomohl ani veškerý humbuk kolem zmíněného zlata ze Soči.

„Rádi bychom měli v tuzemsku víc tratí, ale narážíme na nedostatečnou infrastrukturu. Když bude víc tratí, lidi si náš sport zkusí a uvidí, jaké má kouzlo. Nejde o stavbu sportovní haly, nemusí to být drahé," myslí si trenér a organizátor kempů Jakub Flejšar.

Pokud jde o olympiáduv Pchjongčchangu, zdá se, že na ní v českém dresu nebude startovat osamělá Samková – na postupových pozicích se pohybují také Hopjáková a Jan Kubičík. „Trenér prorokoval, že Vendula skončí na olympiádě přede mnou, a splnilo se to už letos na mistrovství světa," pousmála se Samková.

Jakým tempem teď bude český snowboardcrossový boom pokračovat?