"K rozhodnutí mě vedl můj extrémní vnitřní pocit, že nastal správný okamžik se rozloučit. Není to otázka motivace," řekla Strachová po své patnácté sezoně ve Světovém poháru.

Nenechte si ujít: Ohlédnutí za biatlonovou sezónou: Moravec si sáhl na dno, Rybář myslí na OH

Největší úspěch v kariéře prožila v roce 2007, kdy vybojovala ve švédském Aare titul mistryně světa. Už o dva roky dříve získala bronz v italské Santa Caterině a sadu zkompletovala stříbrem ve Val d'Isere v roce 2009. K tomu přidala další bronz předloni v Beaver Creeku. Na olympiádě zazářila v roce 2010 ve Vancouveru, kde si ve slalomu vyjela bronz. Ze Světového poháru má dvě slalomová vítězství z Aspenu, kde vyhrála v letech 2008 a 2009.

Zvažovala ještě prodloužení kariéry o rok kvůli účasti na olympiádě v Pchjongčchangu. I v uplynulé sezoně patřila ve slalomu mezi špičku a měla by šanci na další stupně vítězů. "Olympiáda byla velké lákadlo, ale ve Světovém poháru už jsem si splnila v podstatě všechny svoje cíle a přání a bylo těžké mít lyžování jako prioritu. Čím dál víc jsem se k tomu musela nutit silou vůle. Pokud jsou životní priority jinde a nedala bych tomu sto procent a neodváděla bych práci naplno, tak jsem pocítila, že je okamžik se rozloučit," uvedla Strachová.

Definitivně se rozhodla, že po sezoně lyže odloží, po druhém místu ve slalomu v americkém Squaw Valley, který se jel 11. března. "Bylo to jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v kariéře. Nebylo to jednoduché a překvapila jsem samu sebe, jaké emoce to ve mně vzbudilo," řekla Strachová. Poslední závod kariéry absolvoval 18. března v Aspenu, kde byla osmá.

První tři světové medaile získala pod dívčím jménem Záhrobská a pod vedením otce Petra, který ji a jejího staršího bratra vedl od prvních krůčků. Před olympiádou ve Vancouveru se s ním ale rozešla ve zlém a dodnes spolu nemluví.

Přečtěte si: Samková bude na olympijskou sezonu trénovat i v Argentině

Po olympijském bronzu v roce 2010 se dlouho výsledkově trápila a spolupráce s Pavlem Šťastným nevyšla. V roce 2012 angažovala rakouského kouče Klause Mayrhofera, ale jejich spolupráci oddálila v témže roce operace nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém, kvůli kterému měla metabolický rozvrat.

Po nemoci se úspěšně vrátila do špičky a získala bronz na předloňském MS v Beaver Creeku. O své životní cestě už natočila dokument nazvaný Dvě minuty života. Zhruba tak dlouho trvá dvoukolový slalom žen, kterých v seriálu SP jela 236.

České lyžování po této zimě přišlo o dvě dlouholeté opory. Už během sezony oznámil konec reprezentační kariéry běžec na lyžích Lukáš Bauer.