Shiffrinová, která v pondělí oslaví 22. narozeniny, získala už počtvrté malý křišťálový glóbus pro nejlepší slalomářku Světového poháru. Zároveň před finále seriálu v Aspenu zvýšila náskok v čele celkového pořadí.

Čtěte také: Koukalová biatlonový trůn neobhájí, vládu přebírá německá mašina

Strachová se prosadila na stupně vítězů podruhé v sezoně a překonala třetí příčku z lednového závodu v Záhřebu. Za Shiffrinovou zaostala o 1,03 sekundy. Třetí Bernadette Schildovou z Rakouska porazila o pět setin.

V prvním kole zajela Strachová čtvrtý čas a ztrácela 72 setin na vedoucí Wendy Holdenerovou. Švýcarka ale druhou jízdu nezvládla stejně jako Slovenka Petra Vlhová, které patřilo v polovině závodu třetí místo. Obě vypadly a pomohly české držitelce kompletní sady medailí z mistrovství světa k sedmnáctému pódiu ve Světovém poháru.

V pořadí slalomu se Záhrobská posunula na páté místo, o které se dělí s Norkou Ninou Lösethovou. Na čtvrtou Švédku Fridu Hansdotterovou ztrácí jen deset bodů a může ještě dostihnout i třetí Holdenerovou.

Životní sezony Shiffrinové

V úvodu druhého kola chybovala i Shiffrinová, ale horkou chvilku ustála a nakonec navázala na páteční triumf v obřím slalomu. Dnes si připsala jedenácté vítězství v sezoně a jednatřicáté v kariéře.

Olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa měla další malý glóbus jistý už v průběhu prvního kola, které nedokončila její poslední konkurentka Slovenka Veronika Velez-Zuzulová. Loňský ročník Shiffrinové pokazilo zranění kolena, ale nyní prožívá životní sezonu a míří také za prvním velkým glóbem v kariéře.

"Mám velkou radost, že pojedu do Aspenu s takovým náskokem v celkovém pořadí," řekla Shiffrinová, která vede před Slovinkou Ilkou Štuhecovou o 378 bodů. "Glóbus za slalom byl mým velkým cílem a teď ho mám. K celkovému vítězství ještě gratulace nepřijímám. Zatím nevím, jestli pojedu i super-G. Možná je lepší soustředit se na obřák a slalom," uvedla.

Dubovská prošla do druhého kola jako poslední z 30. místa. Na 31. příčku odsunula Srbku Nevenu Ignjatovičovou o jedinou setinu sekundy. Nakonec si v Kalifornii připsala druhou největší porci bodů v kariéře.

Nepřehlédněte: Parádní závěr sezony! Sáblíková ovládla finále SP, Erbanová má dvě medaile