MOV rozhodl o vyřazení paralelního slalomu letos v červnu. Do boje o zvrácení tohoto rozhodnutí se zapojila také úřadující mistryně světa v této disciplíně Ester Ledecká a zveřejněním odkazu na petici vyzvala fanoušky, aby se k ní připojili.

Reiter bude proti MOV bojovat s dvěma právníky z USA a ze Švýcarska.

Žalobu založili na tom, že olympijský výbor porušil vlastní stanovy. Sport může vyřadit nejpozději tři roky před začátkem dalších her. V tomto případě tak učinil v červnu 2015, zatímco hry v korejském Pchjongčchangu začnou v únoru 2018.

Pod petici se během pár týdnů po zveřejnění podepsalo 15 tisíc lidí. Aby mohl americký snowboardista k soudu a zaplatit právníky, založil fond. "Rozhodl jsem se, že už toho bylo dost. Podal jsem na MOV žalobu v jeho městě (Lausanne) v naději, že právní cestou zvrátíme rozhodnutí a vrátíme paralelní slalom na olympiádu 2018," uvedl Reiter na webu svého manifestu.

Soudní výlohy a další náklady odhadl na 175 tisíc dolarů (přes čtyři miliony korun).

Na úkor paralelního slalomu výkonný výbor MOV do programu her v Koreji zařadil big air snowboardistů, závod družstev ve sjezdovém lyžování, smíšenou soutěž v curlingu a rychlobruslařský závod s hromadným startem.