Praha – Peníze a zase peníze. Český sport si kvůli problémům s dotacemi začíná zoufat. A to čím dál hlasitěji. Naposledy se ozval tuzemský svaz lyžařů, který se v krizi ohání blížící se zimní olympiádou.

„Žádáme o neprodlené uvolnění už schválených dotačních prostředků,“ napsali dnes funkcionáři.

Hokejbalové utkání Mistrovství světa mezi Českou republikou a Švýcarskem v pardubické Tipsport Aréně.
Pořadatelům mistrovství chybí miliony. Kvůli Peltově aféře

Lyžaři však námitky o netransparentnosti odmítají: „Sportovci nejsou žádní zloději. V této oblasti selhal stát.“

Ministerstvo v čele s odstoupivší Kateřinou Valachovou nabídlo sportovním svazům možnost, jak dosáhnout na peníze. Jenže téměř většina činovníků s tímto návrhem nesouhlasí. Vadí jim nejrůznější podmínky. Přiznávají to i lyžaři v čele s prezidentem svazu Lukášem Sobotkou.

Na kole byla nejrychlejší Koukalová
Biatlonisté už začali makat, nové tváře ale nepřibyly

"Navržené změny podmínek financování sportovních svazů v nově navrženém programu V. vůbec nezohledňují systém organizace a fungování českého sportu. Nemožnost přerozdělení prostředků do jednotlivých klubů a oddílů by znamenala naprosté ochromení sportovní činnosti a ohrozila by především mládežnický sport, kterým se ministerstvo v poslední době neustále zaštiťuje. Sportovní činnost není projekt, je to dlouhodobá programová činnost."

Podle vyjádření lyžařů již na svazu došly peníze a ohroženi nejsou jen zaměstnanci, ale i reprezentanti. „Vyzýváme zodpovědné politiky, aby vzali rozum do hrsti a nenechali sport padnout.“

Svaz lyžařů České republiky funguje od roku 1903, v poslední době se však ocitl ve stínu biatlonu.