Zimní hry se uskutečnily v rakouském Linci v termínu od 14. do 25. března. Sjelo se na ně přes 3 000 sportovců s mentálním postižením ze 110 zemí z celého světa. Závodníci se utkali v devíti oficiálních disciplínách. Petra Sádlová, která byla ve své kategorii z Libereckého kraje jediná, zaběhla na lyžích druhý nejlepší čas na tratích 50 a 100 metrů.

„Sprinterka Petra chytla umírněnou startovní horečku, takže se sunula v bohorovném klidu tratí a její stříbrné místo ovlivnil klíčový moment: soupeřka, která moc spěchala a upadla. A další zvolila chybnou taktiku," popsala výkon Petry Sádlové na jedné z tratí Hana Válková, prezidentka Českého hnutí speciálních olympiád.

Kamil Pokorný.
Velikonoce finalistů? Na ledě. Po koledě chodit nebudu, směje se trenér Komety

Účast na Světových zimních hrách si Petra Sádlová vybojovala vloni svým výkonem na Zimních hrách Speciálních olympiád v Horní Malé Úpě. Ani nedoufala, že by v rakouském Linci mohla získat medaili. „Měla jsem velkou radost. I moje rodina doma. Na oslavu jsme si dali zmrzlinový pohár," řekla.

Mezi další Petřiny koníčky patří fotografování, proto dostala od náměstka Pavla Svobody vedle kytice a bonboniéry také fotoalbum. „Jak jsem slyšel, do druhé své medaile dala všechny své síly a přesto, že spadla, zvedla se, zabojovala a dojela si pro druhé místo. To je obdivuhodné," poznamenal náměstek hejtmana Pavel Svoboda, který sportovkyni minulý týden pogratuloval k jejímu úspěchu. „Petra začala běhat na lyžích teprve před čtyřmi roky. Považuji za velký úspěch, že se za tak krátkou dobu natolik vypracovala, že sklízí úspěchy na světových závodech," dodal.

Obránce Jakub Krejčík.
Důležité bylo rychlé vyrovnání, říká Krejčík o první finálové výhře Brna

Vedle sportu a fotografování má Petra ráda muziku. Její oblíbenou kapelou je Lucie. Běhu na lyžích se chce věnovat i nadále.

„Je nám velikou ctí a Petře Sádlové upřímně děkujeme za nádhernou reprezentaci naší organizace, města Česká Lípa a celé naší republiky. Po návratu Petry z Rakouska jsme ji všichni slavnostně přivítali a z jejího velikého úspěchu se těšíme ještě dnes," uvádí Eliška Šťastná Kysilková z Denních a pobytových sociálních služeb Česká Lípa, kde Petra navštěvuje denní stacionář. Podle ní museli sportovci na tratích bojovat s nepříznivými sněhovými podmínkami ale i přesto dosáhli mimořádných úspěchů.