Ondřej Moravec a Michal Šlesingr. Loni patřili mezi stálice, sbírali umístění v elitní desítce. Letos jsou rádi za body.

Mohou za to jak nepřesvědčivé výkony na trati, tak i časté omyly na střelnici. "Uvidíme, co se nám s tím povede udělat," konstatoval trenér Ondřej Rybář, který dopředu avizoval, že jeho svěřence čeká o Vánocích dřina. Žádné cukroví, jen tréninky a zase tréninky.

Moravec si ve Slovinsku jako jediný zajistil právo startu v nedělním závodě s hromadným startem. Žádná senzace se nekonala.

Pořadí mužů ve Světovém poháru:28. Moravec 108 bodů, 44. Krčmář 47, 45. Šlesingr 43, 47. Soukup 37, 69. Krupčík 3.

Stejně jako při stíhačce selhal hned na první zastávce na střelnici, celkem minul pět terčů a byl rád, že neskončil poslední. "Doufal jsem, že se to zlomí… Ale já to absolutně nezvládl, nic nebylo dobře," přiznal.

Kde se stala chyba? Možná v přípravě. "Vždy přijde sezona, která je jalovější. Každá fungující mašina potřebuje servis. Musíme se poučit," podotkl Rybář.

Zemětřesení se událo u českých žen. V dobrém slova smyslu. Gabriela Soukalová totiž udržela žlutý dres pro vedoucí ženu Světového poháru. Nejlepší výkon předvedla v neděli, kdy v závodě s hromadným startem neminula jediný terč a dojela si s úsměvem pro stříbro.

"Pokljuka je pro nás druhý domov a dnes to bylo vidět," řekl spokojený kouč Zdeněk Vítek.

Pochopitelně se dařilo i Veronice Vítkové, ačkoliv v neděli jí uniklo pódium poslední ranou. Během tří dní si dvakrát dojela pro "bramborovou" placku.

Pořadí žen ve Světovém poháru:1. Soukalová 359 bodů, 8. Vítková 239, 23. Puskarčíková 126, 24. Charvátová 115, 55. Landová 22.

Jenže to nebylo všechno. Během stíhačky (byť ne až do konce) zářila Lucie Charvátová, Evu Puskarčíkovou nerozhodila ani epizoda se zlomenou pažbou a devátým místem si vyjela životní maximum. Ano. Sobotní a nedělní závody biatlonistek musely české fanoušky potěšit.

Co bude následovat? Pár dní odpočinku. "Ale od Štědrého dne zase trénujeme," uvedl Vítek.

Soukalová po nedělní parádě vtipkovala, že do Česka se vrátí až na jaře. "Čeká mě jednodenní zastávka, proložená galavečerem Sportovec roku, a pak hned návrat do hor, do Rakouska. Jedu tam trénovat, ale společnost mi bude dělat přítel i rodiče," prozradila.

Další příběhy nabídne biatlon až v lednu, kdy Světový pohár pokračuje v německém Oberhofu.