Organizátoři ze Svazu lyžařů České republiky se rozhodli vzdát již přiděleného termínu (20., 21. ledna). „Je to akce tak riskantní, že nejsme schopni ji garantovat,“ konstatoval sportovní ředitel svazového úseku běžeckých disciplín Lukáš Sacher.

Funkcionáři to zdůvodňují obavou o peníze. Předpokládanému rozpočtu ve výši zhruba patnácti milionů korun měl pomoci stát, konkrétně ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Situaci s dotacemi však lyžaři nechtěli riskovat.

Ondřej Moravec
Ohlédnutí za biatlonovou sezónou: Moravec si sáhl na dno, Rybář myslí na OH

Mezinárodní lyžařská federace mezitím závody přesunula do slovinské Planice.

Otázkou zůstává, zda v tomto případě nesehrála roli i sportovní rovina.

Běžci na lyžích jsou už řadu let ve stínu biatlonistů a po konci kariéry Lukáše Bauera postrádají hvězdné jméno. Změnit to má finský kouč Ilkka Jarva, od něhož si funkcionáři slibují návrat na výsluní.

Biatlonistka Gabriela Koukalová.
Další skvělá sezona. Koukalová si vydělala téměř šest milionů. Konec promyslí

O pořádání Světového poháru před časem (v roce 2015) přišel Liberec, kam se měli sjet elitní skokani na lyžích i sdruženáři.

I tehdy to na svazu vysvětlovali podobně. "Bez prostředků státu, který v uplynulých letech akce tohoto typu částečně podporoval, nejsme schopni závody uspořádat," zdůvodnil zrušení akcí pod Ještědem prezident svazu Lukáš Sobotka.