OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU

Při čtvrtfinálových jízdách bolest přesahovala snesitelnou mez. „Byla bych rozhodně radši, kdybych si mohla závod užít a ne ho protrpět, ale s výsledky jsem spokojená," povídala osmnáctiletá Ledecká, která při své olympijské premiéře obsadila šesté místo ve slalomu a sedmé v obřím slalomu.

Včera večer vypadal stav jejích zad tak špatně, že neměla ani nastoupit.

„Po obřím slalomu se jí záda zhoršila natolik, že jsme připravili tiskovou zprávu o tom, že vůbec nestartovala. Její stav se přes noc výrazně zlepšil a ráno mi volali, že nastoupí," líčil uznávaný fyzioterapeut Pavel Kolář, který Ledeckou dával dohromady i pomocí akupunktury a laseru. „Dělali jsme maximum, ale přece jen zranění za tak krátký čas nešlo zlepšit natolik, aby podala maximální výkon," poznamenal Kolář.

Vynechala rozcvičku

Ledeckou trápí mírně vyhřezlá ploténka v oblasti bederní páteře, zranění si přivodila na soustředění v Rakousku. „Když jsme přijeli do Prahy, začali jsme to řešit, rehabilitovat, dělat psí kusy, abych se dala dohromady do olympiády," uvedla Ledecká.

Ráno před kvalifikací paralelního slalomu se cítila poměrně slušně, ale na radu fyzioterapeuta Koláře vynechala rozcvičku. „To se mi ještě nikdy před závodem nestalo, většinou běhám schody nebo něco, teď jsem nemohla. Protáhla jsem se a v podstatě jsme šli rovnou na to. Čekali jsme, co se bude dít," uvedla Ledecká.

Zapřená česká závodnice zvládla kvalifikaci bravurně, skončila druhá pouze o šestnáct setin sekundy Marion Kreinerovou z Rakouska. V osmifinále si ve dvou jízdách poradila s ruskou reprezentantkou Natalií Sobolevovou. Jenže s každou další jízdou se bolest zhoršovala.

„Včera jsem si na tréninku ozkoušela, kde to bolí a kde to budu při závodě cítit. Vcelku jsem byla na bolest připravená a první jízdu jsem si užila, ale pak se to brutálně zhoršilo," doplnila Ledecká.

V první čtvrtfinálové jízdě sice získala na Němku Anke Karstenovou náskok patnácti setin, ale ve druhé jízdě jej česká reprezentantka ve spodní části ztratila a nakonec prohrála o tři desetiny sekundy. „Ester odvedla dobrou práci, je velká sportovkyně. Dvakrát byla v elitní osmičce na nejvyšší úrovni našeho sportu. Kdyby byla zdravá, čekal bych ještě víc, ale je to jen začátek, ne konec," prohlásil o ní trenér Richard Pickl.

Riziko prý nehrozilo

Když však zpěvák Janek Ledecký po závodě viděl, jak se jeho dcera svíjí bolestí, vyčítal si, že ji do závodu pustil.

„Byl jsem spíš proto, aby nejela, zejména včera. Slíbila, že jsou limity, které také nepřekročí, a prosila nás, že to chce zkusit. Je strašně statečná, ale zařekl jsem se, že už to nikdy nenechám dojít takhle na hranu," pravil otec snowboardistky.

Podle Koláře nehrozilo Ledecké vážné nebezpečí. „Riziko máte vždycky, což byl důvod, proč jsme zvažovali, aby nestartovala, ale ne závažné. Vzhledem k tomu, že ráno neměla potíže, rozhodla se sama. Hrozilo jen, že se její výkon bude zhoršovat, protože jí záda budou bolet," podotkl Kolář.

Ledecké stav se prý zlepší i bez operace. „Dá se řešit i jinak, spousta sportovců má nález na ploténce. Problém musí zlepšit i určitým cvičením," dodal fyzioterapeut.

Karstenová doputovala až do finále, kde těsně prohrála s Julií Dujmovitsovou z Rakouska. Třetí skončila Němka Amelie Koberová. Mužský paralelní slalom vyhrál stejně jako obří slalom ruský reprezentant amerického původu Vic Wild, který získal ruské občanství po sňatku se snowboardistkou Alenou Zavarzinovou.

Snowboarding:

Paralelní slalom:
Muži: 1. Wild (Rus.), 2. Košir (Slovin.), 3. Karl (Rak.), 4. March (It.), 5. Mathies (Rak.), 6. Bussler (Něm.), 7. Galmarini (Švýc.), 8. Fischnaller (It.), 9. S. Schoch, 10. Flütsch (oba Švýc.).
Ženy: 1. Dujmovitsová (Rak.), 2. Karstensová, 3. Koberová (obě Něm.), 4. Boccaciniová (It.), 5. Kreinerová (Rak.), 6. Ledecká (ČR), 7. Zoggová (Švýc.), 8. Meschiková (Rak.), 9. Kummerová (Švýc.), 10. Laböcková (Něm.).