„Těším se tak, že se to ani nedá popsat. To je další splněný sen!" prozradila Michaela Lucie Hanzlíková. Proměňovat svá tajná přání v realitu začala koncem prosince, kdy poprvé vyhrála národní šampionát. Český titul jí zajistil nominaci na lednové mistrovství Evropy.

Čtěte také: Samková královou snowboardistek! Poprvé vyhrála hodnocení SP

„Byl to úžasný zážitek, moc se mi v Ostravě líbilo," svěřila se sedmnáctiletá závodnice po své premiéře mezi elitou starého kontinentu. Zvládla ji, celkově obsadila 21. místo, ale po krátkém programu byla patnáctá.

Domácí mistryně mezi ženami i juniorkami stihla těsně před Helsinkami ještě světový šampionát juniorů na Tchaj-wanu, kde skončila šestnáctá. Na finský led vyjede z české výpravy jako první, soutěž žen začíná už ve středu ráno.

O pár hodin později čeká premiéra na světovém šampionátu dospělých i Annu Duškovou s Martinem Bidařem. Mladá sportovní dvojice má před sebou velký cíl kvalifikovat se na olympijské hry příští rok v korejském Pchjongčchangu.

Kvůli tomu se nezúčastnila mistrovství světa juniorů, kde mohla obhajovat loňské zlato. „Nestihli bychom se důkladně připravit na seniorský šampionát, který je pro nás zásadní," řekl Martin Bidař. „Trénovali bychom dvě rozdílné verze programů a místo trojitého toeloopa dělali dvojitého axela, který je povinný u juniorů. Volná jízda seniorů je o třicet vteřin delší, s jednou zvedačkou navíc," vysvětlil rozdíly osmnáctiletý krasobruslař.

Nervozita přijde

Do Pchjongčchangu 2018 se z MS dostane šestnáct sportovních dvojic. Pro Čechy bude odrazovým můstkem skvělé 7. místo a 189,09 bodu z lednové Ostravy, kde byli nejmladší pár ME.

„Do Helsinek se moc těšíme, ale byli jsme tak zaměstnaní tréninky, že jsme ještě nestihli být nervózní. Bude to ale těžké, přibudou páry z Ameriky, Kanady a Číny," uvedla sedmnáctiletá Anna Dušková s tím, že na MS předvedou stejný program jako na ME. „Musíme do toho jít, jako by se v Ostravě nic nestalo, a furt se snažit na sto procent," doplnil její partner.

Zajímavou sezonu letos prožívá také taneční pár Nicole Kuzmichová a Alexandr Sinicyn. Českým vicemistrům se slovinsko-ruskými kořeny, kteří trénují v Kanadě, původně patřila jen role náhradníků. Jenže mistři neměli formu, proto je na poslední chvíli nahradili už v Ostravě.

„Byla to naše první Evropa, která nám dala zkušenost," svěřil se Alexandr Sinicyn, který právě dnes slaví 21. narozeniny. Se svou o rok mladší partnerkou obsadili na ME 26. místo, ale chuť si tanečníci spravili na Tchaj-wanu, kde byli devátí.

Nejzkušenější český krasobruslař, Michal Březina, vstoupí do soutěže mužů v den svých 27. narozenin ve čtvrtek. V Helsinkách by rád napravil nezdar z Ostravy, kde místo plánovaného boje o další evropskou medaili skončil dvanáctý. Na další vrchol sezony se připravoval v Los Angeles.

Nepřehlédněte: Ohlédnutí za biatlonovou sezónou: Moravec si sáhl na dno, Rybář myslí na OH