AxelZdroj: Archiv

AXEL – NEJSTARŠÍ ZE VŠECH SKOKŮJako první ho v roce 1882 předvedl Nor Axel Paulsen, proto nese jeho jméno. Je to jediný krasobruslařský skok s předním nájezdem, takže je o půl obratu delší a nejnáročnější: odraz z oblouku vpřed z vnější hrany brusle, dopad do oblouku vzad na vnější hranu druhé nohy. Jednoduchý axel (obrat o 540 stupňů) má aktuální hodnotu skoku 1,1, dvojitý (900) 3,3 a trojitý (1260) 8,5 bodu.

„Teprve jsme začali, za sebou máme pár tréninků," prozradil Tomáš Verner, jeho trenér a ambasador šampionátu.

„Maskot to bude mít trošku těžší, protože má velkou hlavu, a disproporční tělo není pro krasobruslení úplně nejlepší. Sám už jsem dnes dinosaurus, vysoký se širokými rameny," tvrdil se smíchem mistr Evropy ze Záhřebu 2008.

„Na závodní úrovni by dnes už moc šancí neměli ani Francouz Brian Joubert nebo Rus Jevgenij Pljuščenko. Skáčí se čtverné skoky, závodníci jsou malého vzrůstu s úzkými rameny. Proporčně se krasobruslaři budou jednou asi měnit do gymnastů," tvrdil Verner.

Ani on už dva roky nezávodí, ale na bruslích je teď častěji než dřív. Vystupuje v různých show na ledě a svým svěřencům v akademii názorně předvádí, jak mají trojité skoky správně vypadat.

Zdroj: Deník/Pavel SonnekNaučí skákat i maskota?

„Zvládne to. V nejhorším případě ta hlava zase není tak choulostivá na pád a může to odpružit. Tělo je dobře vypolstrované, takže se Axel nemusí bát, že by šel do velkého rizika," řekl kouč s tím, že do ME by potřebovali nejméně dvacet lekcí, aby maskot mohl splnit slib organizátorů.
Všech se ale kvůli pracovnímu vytížení nemůže zúčastnit. „Koníka si bere na paškál Bruslařský klub Ostrava, kde s ním dopilují to, co já nestihnu. Možná se to nenaučí za měsíc, ale zábava bude. A když to nestihne, tak diváci pochopí, že krasobruslení se nedá naučit přes noc. To se ale týká každého sportu."

Svého „žáka" představil Verner koncem listopadu v Ostravar Aréně. „Koník byl tehdy poprvé na ledě, žádná průprava předtím nebyla a ohlas byl fantastický. Vůbec jsem nečekal, že by hokejoví fanoušci ocenili přítomnost maskota krasobruslařského mistrovství Evropy. Strašně jsem se spletl, vítkovická kulisa byla báječná," podělil se olympionik z her v Turínu, Vancouveru a Soči o svůj zážitek v hale.

„Jen jsme o něco přetáhli svůj časový limit v přestávce, za což se znovu omlouvám. Vítkovice tehdy s Olomoucí vyhrály 3:1, takže všechno je snad dobré. Ale klobouk dolů před ostravským publikem, protože na sport chodí, rozumí mu a baví ho. Myslím, že Ostrava je pro nás to správné domácí město v České republice," konstatoval zlatý medailista z ME 2008.

PŘÍŠTÍ SOBOTU

TOELOOP - v podstatě odpichnutý Rittberger (loop), ve dvacátých letech ho jako první skočil americký profesionál Bruce Mapes. Jednoduchý: 0,4, dvojitý: 1,3, trojitý: 4,3, čtverný: 10,3.