Jedenáctičlenná česká výprava na ME odjela dnes, už ve středu jsou na polské straně Orlických hor na programu vytrvalostní závody. "Víme, že v případě Soukupa se účast v IBU Cupu nebo na ME projeví na výkonnosti pozitivně. Proto chceme tento princip uplatit i u Veroniky (Vítkové) a Lucky (Charvátové)," uvedl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Vítková se dostává zpět do formy po vánoční nemoci. Negativně se na její výkonnosti projevily závody ve vysoké nadmořské výšce v Anterselvě, i když už ve štafetě její forma stoupla. "Potřebuje se udržet v závodním tempu," vysvětlil Rybář. "A Lucie (Charvátová) v této sezoně nepostoupila do tří stíhaček a neběhala hromaďáky, takže závody jí jenom prospějí," objasnil.

Také čtěte: Biatlonistky dojely bez Koukalové ve štafetě až šestnácté

Šanci mají i muži z "béčka"

Soukup bude na ME bojovat o nominaci na MS, kde mají jistou účast Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík. O pátém muži se rozhodne. Mezi ženami pojedou do Hochfilzenu Charvátová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Vítková a jedno místo si trenéři nechávají volné.

"Pátá místa máme otevřená. Jarda (Soukup) k němu má asi nejblíže, ale zúčastnit se mistrovství světa může při dobrých výsledcích v Polsku a při IBU Cupu v Osrblie na Slovensku i kdokoliv z B-týmu," řekl na svazovém webu Rybář. Pátá žena pro mistrovství světa vzejde zřejmě z dvojice Jessica Jislová, Markéta Davidová.

Vítková na ME naposledy startovala jako juniorka. "Takže mě vlastně čeká premiéra," uvedla devatenáctá žena průběžné klasifikace SP. "Dost jsem se teď trápila, proto věřím, že mi tato změna může pomoci. Na Evropě nebude takový tlak jako ve Světovém poháru," dodala Vítková. V Polsku vynechá vytrvalostní závod a představí se ve sprintu, stíhacím závodu a možná i ve štafetách.

Nominace na ME (Duszniki-Zdrój, Polsko, 24.-29. ledna):Ženy: Ludmila Horká, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Lea Johanidesová, Veronika Vítková
Muži: Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn, Matěj Krupčík, Tomáš Krupčík, Jaroslav Soukup, Tomáš Vojík

Předběžná nominace na MS (Hochfilzen, Rakousko, 8.-19. února):Ženy: Charvátová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Vítková
Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík