Mezinárodní lyžařská federace (FIS) zastavila činnost celkem šesti ruským reprezentantům, kteří jsou podezřelí z manipulace se vzorky na předloňských olympijských hrách v Soči. Jména sportovců ale s ohledem na právní záležitosti zveřejněna nebyla.

Jednatřicetiletá Ivanovová obsadila v Soči šestá místa ve sprintu dvojic a se štafetou, sedmnáctá byla na klasické desítce a třicátá v závodě s hromadným startem na 30 km. Obvinění odmítá. "Všechno se vysvětlí. Nejsme diskvalifikováni, jen předběžně suspendováni. Všechny dopingové testy jsem odevzdala podle pravidel, v přítomnosti komisaře, nemanipulovala jsem s nimi," řekla Ivanovová, jež naposledy startovala ve Světovém poháru vloni v lednu.

MOV v pátek oznámil, že zahájil disciplinární řízení s 28 ruskými olympioniky ze Soči. Vedle šesti běžců na lyžích jsou mezi nimi i dva biatlonisté. Vyšetřování je reakcí na zprávu vyšetřovatele Světové antidopingové agentury (WADA) Richarda McLarena o státem podporovaném dopingu v Rusku. Z ní vyplývá, že mezi lety 2011 a 2015 z něj těžilo více než tisíc sportovců.

ČTĚTE TAKÉ: Smyčka se stahuje. MOV zahájil disciplinární řízení s 28 ruskými sportovci