Za vše může streptokok, který českou rychlobruslařku o vánočních svátcích na dva týdny vyřadil z tréninku. Po čtyřech letech brala antibiotika. „Je mi mizerně, dlouho mě to takhle nevzalo," napsala fanouškům na svých stránkách.

„Onemocnění jsme si přitáhli asi už odněkud z Holandska," myslí si její kouč Petr Novák.

Na posledním Světovém poháru před Vánoci, který hostil nizozemský Heerenveen, totiž panovalo nezvykle teplé počasí, ve kterém se bacilům daří. „Byla tam příliš velká koncentrace lidí a navíc ty teploty neustále nad nulou…"

Trojnásobná olympijská šampionka se dlouho rozhodovala, zda do Minsku vůbec odletí.

„V Collalbu teď třikrát denně trénovala, dokonce i na kolo chodila," říká Novák. „Odjezdila, co měla ode mě napsané v plánu, nic nevypouštěla. Ale sama tvrdila, že se necítí nejlépe a že ty tréninky za moc nestály."

V neděli si přesto zabalila a zamířila do Minsku. „Evropa není tak strašně důležitá, protože tam nejde o kvalifikaci na mistrovství světa," vysvětluje. „Další svěťák máme na přelomu ledna a února v Norsku, a ten už bude důležitý. Mám relativně dost dlouhou dobu. Ale když člověk na nějaký čas vypadne z tréninku, je to pak hodně znát."

Mistrovství Evropy už není kvalifikací na světový šampionát ve víceboji, které bude v březnu hostit Berlín. Tou budou až závody Světového poháru v norském Stavangeru v závěru ledna.

Sáblíková ovládla evropský šampionát ve čtyřboji už čtyřikrát, naposledy v roce 2012. Od té doby kraluje Nizozemka Ireen Wüstová. Ta se sice v listopadu ani neprobojovala do reprezentace pro úvodní Světové poháry, ale domácí kvalifikaci o mistrovství Evropy už zvládla.

Jaká bude její forma, je ve hvězdách. Otazníky ale visí i nad 28letou Češkou.

„Teď bych nedal ruku do ohně za to, že bude Martina bojovat o medaile. Bude to komplikovanější," uvažoval Novák.

Pro Sáblíkovou nic nového. V minulosti ji častokrát před vrcholnou akcí sužovaly zdravotní trable.

„Ale jak znám Martinu, jakmile bude na místě, bude chtít startovat. A s okamžikem výstřelu zapomene, že je jí ouvej a bude chtít o to pódium bojovat," myslí si Novák. Třeba to zvládne."

Třeba ano. Už mnohokrát to dokázala…