Ve čtvrtek to vypukne. Závodem smíšených štafet startuje biatlonové mistrovství světa. Do první disciplíny vysílají čeští trenéři Veroniku Vítkovou, Barboru Tomešovou, Ondřeje Moravce a Michala Šlesingra. Letos už Češi v této štafetě dojeli ve Světovém poháru překvapivě druzí. Přesto k favoritům rozhodně nepatří. Bude to souboj Němců s Nory?

Každopádně to nebude ledajaké mistrovství. Koná se totiž v areálu, který sehrává v historii biatlonu podobnou roli jako Wimbledon u tenistů nebo Holmenkollen u lyžařů. Ruhpolding je považován za Mekku biatlonistů. Tady jsou diváci nejukřičenější, tady je atmosféra nejbáječnější, traduje se. Jen počasí, jako by nechtělo spolupracovat, prší a prší. Čechy ale těší, že se v Ruhpoldingu neopakují loňské kruté mrazy.

Naopak. Předpověď na dnešek je plus 12 stupňů. A kromě 40 centimetrů přírodního sněhu je pro případ oblevy připraven i sníh umělý. Naposledy Češi přivezli medaili z mistrovství světa před pěti lety z Anterselvy, tehdy vybojoval Šlesingr stříbro a bronz. Od té doby na něj nikdo nenavázal. Možná se to povede letos.

„V minulé sezoně se nám příliš nepovedlo naladit formu, tak to snad nyní bude lepší. Mám přání, aby letošní šampionát dopadl z pohledu týmu i Michala (Šlesingra) lépe než loňský,“ říká kouč Ondřej Rybář.

Šlesingr si cíle nedává

Michal Šlesingr má svůj vlastní plán. „ Cíle se snažím si nedávat a ambice nerozkrývám, snažím se teď nepřemýšlet o tom, co bude,“ vysvětluje.

V této sezoně Světového poháru nebodoval jen dvakrát. Osmkrát byl mezi deseti nejlepšími, nejvýše druhý v Östersundu. V průběžném pořadí je zatím patnáctý se 413 body. Na desátého nestora Bjoerndalena z Norska ztrácí 46 bodů.

Optimisticky naladěna je česká ženská jednička Veronika Vítková: „Příprava před šampionátem se vyvedla. Po dlouhé době byl prostor na pořádný trénink, “ líčí. „Od té doby, co jsme začali závodit, vlastně nebyl čas na přípravu. Oproti loňsku se cítím výrazně lépe, ale jak na tom opravdu jsem, se uvidí hned v prvním závodě.”

Před čtyřmi lety byla na mistrovství světa senzačně pátá, tentokrát má cíle skromnější: atakovat umístění do 15. místa.

Nejsledovanější hvězdou šampionátu patrně bude Němka Magdalena Neunerová, která se po sezoně chystá v pouhých 25 letech ukončit kariéru. Pravým opakem je Nor Ole Einar Björndalen. Ten je na šampionátu i v 38 letech a myslí na další světový titul do sbírky. Zatím jich tam má šestnáct.