Za sebou nechala dvě nizozemské soupeřky. Druhá Marije Jolingová za Sáblíkovou zaostala o více než čtyři sekundy, velká rivalka české hvězdy Ireen Wüstová na třetím místě byla pomalejší o téměř pět sekund.

"Jsem maximálně spokojená," uvedla Sáblíková na facebooku. "Děkuju celému týmu za velkou podporu v posledních dnech a hlavně za poslední dva měsíce. Byly to těžké chvíle, ale díky Vám všem jsme to společně zvládli," napsala šestnáctinásobná mistryně světa, která musela vstřebat velké zklamání z neúčasti v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu kvůli chybnému výkladu kvalifikačních kritérií.

S přípravou na ledě začala v Inzellu v minulém týdnu. "Po té dlouhé pauze to byl celkem šok, ale nohy úplně bruslit nezapomněly. Měla jsem celkem strach, protože jsem v létě na ledě vůbec nebyla. Asi bude chvilku trvat, než se dostanu na nějakou úroveň," komentovala na svém webu návrat na ovál, ale obavy z pomalého rozjezdu rychle zahnala sobotním výkonem.

O rekord dráhy připravila německou legendu Claudii Pechsteinovou, která jej držela od ledna 2014 časem 4:00,92 minuty.

Dobře si vedly také další české rychlobruslařky. Osobní rekordy si vylepšily mladé závodnice Nikol Zdráhalová (4:12,58) a Eliška Dřímalová (4:22,91).