Podle obchodního rejstříku se tak jedinou jednatelkou společnosti stala Zuzana Zdráhalová Lapčíková. Manželé Hrubí ve svém písemném vyjádření redakci uvedli, že během posledních tří let oba manželé Zdráhalovi působili v Praze a o školu jevili zájem jen okrajově, zatímco se věnovali své politické činnosti, umělecké činnosti a zřízení vlastní Základní umělecké školy ALA BOHEMICA, s. r. o.

„Veškerá organizačně- -technická činnost spjatá s provozem Slovácké základní umělecké školy tedy spočívala na nás. Dovolujeme si tvrdit, že Slovácká základní umělecká škola si zde v Uherském Hradišti mezitím pod vedením ředitelky Ivany Hrubé vybudovala jméno i postavení silné umělecké instituce, jejíž výsledky na soutěžích, kterých se žáci zúčastnili, ji řadí mezi nejlepší v kraji a v některých oborech mezi nejúspěšnější v celorepublikovém měřítku," uvádí ve svém vyjádření František Hrubý.

Škola se podle jeho mínění úspěšně rozvíjela, počet žáků neustále rostl a aktivně se zapojovala do kulturního dění města.

„Manželé Zdráhalovi dne 11. listopadu 2013 na svolané valné hromadě podnikli právní kroky, kterými se pokusili fakticky převzít celkovou kontrolu nad řízením Slovácké základní umělecké školy, a to z našeho pohledu úskočným způsobem," dodal František Hrubý, který informoval, že rodiče žáků školy vytvořili iniciativu, v níž vyjadřují manželům Hrubým svou podporu, a sepsali otevřený dopis, pod kterým je v této chvíli již asi 200 podpisů.

„Tyto rodiče a nejen je, ale i ostatní osoby, kterých se tato situace nějakým způsobem týká, bychom chtěli ujistit, že usilovně pracujeme na vyřešení celé situace co nejrychleji a co možná nejšetrněji pro ně i pro Slováckou základní uměleckou školu," podotkl František Hrubý.

Rodiče dětí podepsali výzvu, kterou vyjadřují manželům Hrubým podporu. „Oni a další kvalitní pedagogové, kteří školu vedou a učí zde, jsou zárukou dalšího rozvoje školy a tím také jejích žáků, našich dětí. Byla zde zahájena dlouhodobá snaha vybudovat v Uherském Hradišti školu celostátního významu. To je však spojeno s každodenní mravenčí prací, kterou musí někdo vykonávat. My, kteří víme, kdo ji vykonává a kdo má zásluhu na tom, že Slovácká ZUŠ je dobrou a kvalitní uměleckou školou, chceme, aby tomu tak bylo i nadále. Proto si z pozice Vašich klientů přejeme, aby manželé Hrubí a jejich spolupracovníci zůstali ve svých dosavadních funkcích a nadále nebylo hazardováno s důvěrou, kterou jsme do Slovácké ZUŠ jako rodiče žáků vložili," píše se mimo jiné v otevřeném dopise rodičů.

Ti tvrdí, že problém mezi vedením školy vznikl údajně poté, co se Zuzana Zdráhalová Lapčíková vrátila z Prahy a chtěla na hradišťské ZUŠ opět výrazněji působit. „Její postupy ale narušily koncept nastavený manžely Hrubými a spor byl na světě," vysvětlil jeden z rodičů, který požádal o zachování anonymity. Své děti i neteře má ve Slovácké ZUŠ také Blanka Hubíková. „Manželé Hrubí jsou velcí profesionálové. Umí být přísní, ale také dokážou děti velmi úspěšně motivovat. To považuji za velmi důležité. Byla by velká škoda, kdyby spor vyvrcholil v jejich odchod ze školy," sdělila Blanka Hubíková.

Manželé Hrubí ale považují svůj odchod ze školy za krajní řešení. „Stále doufáme, že se tato věc vyřeší. Domnívám se, že za ta léta strávená ve škole jsme vykonali spoustu práce, a proto bychom ji opustili velmi neradi," přiznal František Hrubý.

Zuzana Zdráhalová Lapčíková nechtěla vzniklou situaci příliš komentovat. „Nechtěla jsem věc řešit přes média, to škole rozhodně neprospívá. Jednoduše řečeno, tato situace je výsledkem dlouhotrvajících sporů, které jsme řešili i s pomocí kárných zástupců. Řešení se ale nenašlo a tak s největší pravděpodobností zřejmě bude mít rozhodující slovo až soud," podotkla Zuzana Zdráhalová Lapčíková.