VYBERTE SI REGION

Burčák má před sebou dobrou sezónu, více než sucha mu však ublížily deště

Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Ne několikatýdenní sucha, ale pár dní trvající deště paradoxně ovlivnily letošní sezonu burčáku. Ani komplikace v podobě počasí hroznům zatím výrazně neublížily a vinaři hlásí, že tento rok bude na co se těšit – burčák bude výborný na chuť a sezona potrvá dlouho.

29.8.2015 1
SDÍLEJ:

Mnoho lidí netrpělivě očekává dobu, kdy do vinoték dorazí jejich oblíbený burčák. Dejte si však pozor, jestli si domů nesete opravdu český burčák nebo zkvašený mošt, který za něj vydávají. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martin Vokurka

„Díky tomu, že kořeny vinné révy vedou osm až deset metrů hluboko do země, sucha úrodě neuškodila. Horší byl úžeh hroznů. Stalo se nám, že bobule na jihovýchodní straně se spálily," popsal Zbyněk Vaďura z polešovického vinařství Vaďura. Problémy způsobené horkým počasím však překonaly ty, které mají na svědomí deště. „Během dvou dnů padlo 110 milimetrů srážek, takže odrůdám, které už dozrávaly, začaly praskat hrozny," řekl Zbyněk Vaďura.

Milovníci burčáku s radostí očekávají září

Přesto pokud vše půjde podle očekávání, předvídají vinaři burčáku dobrý rok jak z hlediska kvality, tak kvantity. „Určitě nás čeká lepší rok než vloni, kdy přišly deště a část úrody shnila," poznamenal František Skryja, jeden z drobnějších vinařů z uherskohradiš­ťských Mařatic.

Výbornou sezonu předpovídá i Libor Zlomek z vinařství Zlomek a Vávra z Boršic u Blatnice. „Kvůli suchu sice byly některé bobule menší, než by měly být, a po následných deštích praskaly, ale nejednalo se naštěstí o žádné velké potíže. Letošní rok bude dobrý," zhodnotil vinař.

S příchodem září si už budou moci milovníci burčáku pochutnávat na raných odrůdách jako je Kotrč, vyšlechtěný speciálně v Polešovicích, Irsai Oliver, Muškát moravský nebo Veltlínské červené rané.

Povídejme si o něm chvíli…

Všichni z oslovených vinařů budou své burčáky nabízet i na Slavnostech vína, a to zejména odrůdu Muškát moravský. Tu označuje Zbyněk Vaďura za jednu z nejchutnějších. „Dozrávání se trefuje do doby, kdy je po burčáku největší poptávka, to znamená první tři zářijové týdny. Výborný je také proto, že dělá málo kyselin a je příjemně aromatický," doporučil vinař z vinařství, které disponuje 60 tisíci keři. Odrůdu Müller Thurgau pak budou moci návštěvníci ochutnat ve vinařství Zlomek a Vávra, které produkuje burčák speciálně jen pro tuto příležitost.

Burčák vs. částečně zkvašený hroznový mošt

Ne vše, co vypadá jako burčák, se jím může opravdu nazývat. „Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku," vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Pokud tedy narazíte na označení částečně zkvašený hroznový mošt, výrobek nepochází z českých hroznů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje celý proces výroby vína, tedy i burčáku. Loni odebrala k laboratorní analýze celkem 77 vzorků burčáku, z toho 9 vzorků nevyhovělo požadavkům právních předpisů. Nejčastějšími prohřešky byl nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru. „Kontrola burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu představuje pravidelně vysokou prioritu a intenzita kontrol bude v letošním roce minimálně stejná, jako vloni," doplnil Pavel Kopřiva.

Burčák je alkoholický nápoj z plodů révy vinné, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Je hotový několik dní po začátku kvašení moštu a je k dispozici jen po omezenou dobu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi jedním až sedmi procenty. Burčák, který se nevyužije, poté dále pracuje, aby se z něj stalo víno.

Autor: Adéla Buráňová

Pijete-li burčák, kde si ho nejčastěji kupujete?

U vinařů ve vinných sklepích

33 %

Ve vinotékách

62 %

U prodejních míst u silnice

0 %

Kdekoliv kde ho prodávájí

5 %

Hlasovalo: 21

29.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr vnitra Milan Chovanec.
1 22

Chovanec nepředpokládá, že bude obnoven program přesídlování uprchlíků

Ilustrační foto.
16 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Pod lavinou v Rakousku zahynuli dva Češi

Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, oznámila rakouská horská služba. Zatímco dva se dokázali ze sněhu včas vyhrabat, druhé dva se již oživit nepodařilo, uvedla agentura rakouská agentura APA.

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

AKTUALIZOVÁNO

V zasypaném hotelu v Itálii jsou vzduchové kapsy, v nichž mohou být živí

V hotelu zavaleném lavinou ve střední Itálii jsou vzduchové kapsy. Záchranáři dnes sdělili, že pod troskami mohou být stále živí lidé. Lavina se na hotel zřítila ve středu, přežilo alespoň 11 osob a pět přišlo o život. Počet pohřešovaných se o jednoho zvýšil na 24. Podle italských médií se z hotelu od soboty neozvaly žádné hlasy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies