VYBERTE SI REGION

Burčák na Uherskohradišťsku ochutnáme už o víkendu

Uherskohradišťsko – Pravého burčáku se sice dočkáme až za pár týdnů, o víkendu už se však budou prodávat první částečně zkvašené hroznové mošty ze zahraničního ovoce. Kvalitu „mléka starců" bude i letos kontrolovat také Česká potravinářská inspekce.

21.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

 „Už se moc těším, dal bych si i ten skorý a vůbec mi nevadí, že je z Maďarska. Často se dá narazit na pravé moravské, které jsou horší než ty ze zahraničních hroznů, takže je třeba okoštovat," míní Martin Gregovský, jeden z mnoha těch, co už se letošního burčáku nemohou dočkat.

První podzimní vlaštovky ze zahraničních hroznů si milovníci kvasinkového moku budou moct nalít už tento víkend. Někteří vinaři si totiž nechávají dovážet mošt či ovoce z jiných zemí. Ochutnat předvoj moravského burčáku bude možné třeba v uherskohradiš­ťském sklípku U Juráků, v uherskobrodské vinotéce U Václava nebo na vinařských slavnostech v Polešovicích.

„Na tuto akci chystám první částečně zkvašený hroznový mošt, pravděpodobně z maďarské odrůdy Irsai Oliver," prozradil polešovický vinař Jaroslav Vaďura.

Jiní čekají až na tuzemskou úrodu, ze které mohou vyrobit pravý moravský burčák. „Děláme jej výhradně z našich vlastních nebo jiných moravských hroznů," uvedl Břetislav Jakubík, vinař ze Zlechova.

Podobnou taktiku volí i spousta vinoték. Tuzemského burčáku se ale jeho milovníci dočkají až koncem srpna nebo na začátku září. „Téměř ze zásady ho piju až nejdřív ke konci srpna, kdy hrozny už mívají celkem rozumnou cukernatost. Hraje u mě roli hlavně vzhled, protože jak je známo, vinné mléko by mělo být bílé. A první zkvašené nápoje bývají často hnědé jak blato," poznamenal Jakub Juriga, který má burčákové období rád.

Stejně jako v předchozích dvou letech, i letos si na kvalitu tohoto moku posvítí potravinářská inspekce. „Plánujeme ústřední řízenou kontrolu zaměřenou na původ, označení výrobce, hygienu, i třeba to, jestli je burčák doslazovaný, barvený nebo ředěný vodou," uvedl Radoslav Pospíchal, zástupce mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Loni kontroloři prověřili přes šest set padesát prodejních míst, z nichž narazili na jednačtyřicet podezřelých vzorků. Prodejců nakonec neprošlo pět. „Tento rok se zaměříme se na ty, kteří opakovaně porušují předpisy," dodal Radoslav Pospíchal.

Burčáková sezona tedy pomalu začíná. Rozmanitý výběr z různých vzorků na Slovácku jako každý rok nabídnou například uherskohradišťské slavnosti vína.

KAROLÍNA PEŘESTÁ

Autor: Redakce

21.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

předseda představenstva OSA Roman Strejček
3

OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

Automatické sněhové řetězy Gecko.

VIDEO: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Nový prezident? Nebude to tak černé, říkají krajani

Washington – Od Trumpova prezidentství si americký Čech Daniel Sidzina slibuje snadnější podnikání, pokud jde například o jednání s úřady či výši daní. „Černé to určitě nebude. To se říká vždycky, říkalo se to i za Obamy," řekl Sidzina, který je v USA od konce 90. let a provozuje tu restauraci Bistro Bohem.

Muž se snažil přebrodit řeku. Zabil ho krokodýl

Sedmačtyřicetiletého muže zabil krokodýl na severu Austrálie, když se muž společně se dvěma ženami snažil přebrodit řeku. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii.

Ze zavaleného hotelu v Itálii vytáhli další čtyři živé lidi

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na devět. Informovala o tom dnes italská záchranná služba. Pět lidí bylo vyproštěno už v pátek. Lavina na hotel, v němž bylo kolem 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies