Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Burčák na Uherskohradišťsku ochutnáme už o víkendu

Uherskohradišťsko – Pravého burčáku se sice dočkáme až za pár týdnů, o víkendu už se však budou prodávat první částečně zkvašené hroznové mošty ze zahraničního ovoce. Kvalitu „mléka starců" bude i letos kontrolovat také Česká potravinářská inspekce.

21.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

 „Už se moc těším, dal bych si i ten skorý a vůbec mi nevadí, že je z Maďarska. Často se dá narazit na pravé moravské, které jsou horší než ty ze zahraničních hroznů, takže je třeba okoštovat," míní Martin Gregovský, jeden z mnoha těch, co už se letošního burčáku nemohou dočkat.

První podzimní vlaštovky ze zahraničních hroznů si milovníci kvasinkového moku budou moct nalít už tento víkend. Někteří vinaři si totiž nechávají dovážet mošt či ovoce z jiných zemí. Ochutnat předvoj moravského burčáku bude možné třeba v uherskohradiš­ťském sklípku U Juráků, v uherskobrodské vinotéce U Václava nebo na vinařských slavnostech v Polešovicích.

„Na tuto akci chystám první částečně zkvašený hroznový mošt, pravděpodobně z maďarské odrůdy Irsai Oliver," prozradil polešovický vinař Jaroslav Vaďura.

Jiní čekají až na tuzemskou úrodu, ze které mohou vyrobit pravý moravský burčák. „Děláme jej výhradně z našich vlastních nebo jiných moravských hroznů," uvedl Břetislav Jakubík, vinař ze Zlechova.

Podobnou taktiku volí i spousta vinoték. Tuzemského burčáku se ale jeho milovníci dočkají až koncem srpna nebo na začátku září. „Téměř ze zásady ho piju až nejdřív ke konci srpna, kdy hrozny už mívají celkem rozumnou cukernatost. Hraje u mě roli hlavně vzhled, protože jak je známo, vinné mléko by mělo být bílé. A první zkvašené nápoje bývají často hnědé jak blato," poznamenal Jakub Juriga, který má burčákové období rád.

Stejně jako v předchozích dvou letech, i letos si na kvalitu tohoto moku posvítí potravinářská inspekce. „Plánujeme ústřední řízenou kontrolu zaměřenou na původ, označení výrobce, hygienu, i třeba to, jestli je burčák doslazovaný, barvený nebo ředěný vodou," uvedl Radoslav Pospíchal, zástupce mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Loni kontroloři prověřili přes šest set padesát prodejních míst, z nichž narazili na jednačtyřicet podezřelých vzorků. Prodejců nakonec neprošlo pět. „Tento rok se zaměříme se na ty, kteří opakovaně porušují předpisy," dodal Radoslav Pospíchal.

Burčáková sezona tedy pomalu začíná. Rozmanitý výběr z různých vzorků na Slovácku jako každý rok nabídnou například uherskohradišťské slavnosti vína.

KAROLÍNA PEŘESTÁ

Autor: Redakce

21.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.
26 6

Zeman: Autoritářské státy mají lepší podmínky pro velké projekty

Záplavy v Barmě
5

VIDEO: Budhistický chrám se bortí. Starobylá památka je nenávratně pod vodou

EXKLUZIVNĚ

Zločin, nebo neštěstí? Policie pro ověření vyhazovala z 6. patra hotelu figurínu

Policie v Pardubicích rekonstruovala poslední okamžiky života 45leté ženy: pád z okna hotelu. K čemu policisté dospěli?

Stav Češky pobodané na pláži v Hurghadě se prudce zhoršil

Šestatřicetiletá Lenka C. z Nového Strašecí přežila útok nožem, ke kterému došlo před dvěma týdny v Hurghadě, jako zázrakem. Ještě dnes ráno byla zdravotně v pořádku a diskutovalo se o jejím převozu z nemocnice v Káhiře do Česka. Jak ale uvedlo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (MZV ČR), dopoledne se však její stav prudce zhoršil.  

Vraždění neviňátek. Panthers na trůně

/FOTOREPORTÁŽ/ Bez větších problémů, přesvědčivým skóre 28:0, si došli pro sedmý titul v řadě (američtí) fotbalisté Prague Black Panthers.

VIDEO: Hrdina zmlátil útočníka ve Starbucks. Stačila mu židle

Útočník ozbrojený pistolí a nožem přišel vyloupit pobočku kavárenského řetězce Starbucks. Jeden ze zákazníků předvedl ale doslova hrdinský kousek a útočníka zneškodnil. Jeho jednání chválí i místní policie. K incidentu došlo v kalifornském městě Fresno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení