VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chléb za břichem nechodí anebo co rostlo na polích ve valašských horách

Valašsko - Princip pěstování nejrůznějších plodin je lidstvu znám od eneolitu. Základní úkony, které je třeba provést, aby bylo dosaženo každoroční úrody (příprava půdy, setí, sklizeň, zpracování plodin), zůstávají dodnes neměnné, podmíněné přírodou.

20.2.2014
SDÍLEJ:

Žně v rubisku (Karolinka-Stanovnica).Foto: J. Válek, archiv Muzea regionu Valašsko

V průběhu času se postupně a velmi pomalu měnilo a vyvíjelo pouze nářadí, pomocí něhož člověk půdu obdělával. Ještě mnohem pomaleji se měnily způsoby samotného pěstování. Celá staletí byla drtivá většina lidí zcela závislá na tom, co sama v daném roce vypěstovala. O nadbytku nemohla být řeč.

Hornaté Valašsko neumožňovalo pěstování obilovin, které byly náročné na teplo a bohatou půdu, proto se dlouhou dobu udrželo pěstování speciálních odrůd nebo specifických rostlin nahrazujících obiloviny. Ve sborníku Musejní společnosti ve Valašském Meziříčí se dočteme ve výkazu darů poskytnutých Museu ve Valašském Meziříčí od 1. září až do 31. prosince 1898: do sbírky přírodnin: Ber v lahvičce (ber = valašské proso), kaši berovou, gengel (sejí dosud ve Vel. Karlovicích), kaši gengelovou, krupici gengelovou dal p. naduč. Šula z Vel. Karlovic, klasy křibice dal p. spr. Školy A. Plesník v Zubří. Tyto plodiny, které dříve staří Valaši pěstovali, už jen málokde uvidíme. „Ber" neboli bér je rostlina dnes známá spíše jako plevel ze zahrádek. Na čerstvá rubiska se selo dvouleté žito zvané „křibica" a „gengel" je jméno starobylé odrůdy nahého ječmene. Na Valašsku se osivo předávalo z generace na generaci, a tak se udržovaly krajové odrůdy po staletí.

Různé obiloviny, jejich náhražky, zemědělské nářadí i pozapomenutý um pečení domácího chleba si můžete prohlédnout na výstavě Chléb za břichem nechodí, která bude otevřena 9. března 2014 od 9:00 hod. v muzeu v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Autor: Jana Tkáčiková, Muzeum regionu Valašsko, Valašské Meziříčí

Autor: Redakce

20.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman. Na snímku Jiří Kajínek s jeho příznivci před branami věznice.
6 34

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Zbigniew Brzeziński. Narozen v roce 1928 ve Varšavě, Polsko, zemřel v roce 2017 ve Falls Church ve Virginii, USA
4 5

Zemřel Zbigniew Brzeziński, vlivný hráč americké politiky 20. a 21. století

Václav Klaus: Lidé se o politiku zajímají, nezajímají je konkrétní politici

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Hlas druhého českého prezidenta Václava Klause (75) byl v posledních dnech víc slyšet i na domácí scéně. Nejen kvůli vládním šarvátkám, ale i diky jeho nové knize Zničí nás klima nebo boj s klimatem. Zajímalo mě, jak vnímá současnou politickou scénu v Česku i zahraničí, co ho znepokojuje a zda očekává od letošních voleb do sněmovny nějaký fatální zlom v polistopadovém vývoji. V rozhovoru s Deníkem se Václav Klaus představil i jako pyšný otec syna, který má v ODS nakročeno ke slušné kariéře.

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Odsouzený a omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bydlí v brněnské Bystrci. Sousedům většinou nevadí.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Bělobrádek: Česko čeká boj o charakter společnosti

Českou republiku čeká souboj o charakter společnosti a o to, zda zůstane standardní parlamentní demokracií, nebo se posune k autoritářskému systému. V projevu na sjezdu KDU-ČSL to dnes řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Lidovci jsou podle něj síla pro budoucnost a strana, která je zodpovědná a solidární.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies