VYBERTE SI REGION

Kroměřížská restaurace: Chloubou je hlavně poctivost

Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?

8.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

I takové lahůdky nabízí hostům restauratéři na Kroměřížsku. Gurmánské menu mají například v kroměřížské restauraci Octárna. Degustační sestava dle chutí českého strávníka se skládá ze čtyř chodů: hlavní jídlo potěší především příznivce pravé české svíčkové, recept na klasické bramborové palačinky s povidly a tvarohem ale uvítají snad úplně všichni.

Podle manažera Vladimíra Valoucha chce být Octárna zástupcem poctivé kuchyně. Jídla nešidí a za přípravou výtečných chodů stojí zkušení kuchaři.

„Nemám rád přívlastky jako nóbl nebo špičková restaurace. Vaříme tady jen tak, aby byla jídla chutná a kvalitní. A tak by to mělo být všude, nejen u nás. Kvalitě pak odpovídá cena," tvrdí Valouch.

Za degustační menu tam zaplatí hosté 279 korun. V ceně je jemný uzený hovězí jazyk s křenovou šlehačkou, kmínový chléb na grilu pomazaný škvarkovým sádlem, hovězí vývar s játrovým knedlíčkem a nudlemi, svíčková na smetaně s brusinkovou zavařeninou a houskovým knedlíkem, a bramborové palačinky plněné povidlovým tvarohem a rozinkami.

Poctivou kuchyní se snaží pyšnit také kroměřížský hotel a restaurace La Fresca. Tam vyznávají kvalitní a moderní gastronomii a kromě tradičního kulinářství obměňují chody podle sezóny a nabídky místních pěstitelů a farem.

„Nabízíme třeba pstruha z místních vod, v letní nabídce si pak lze vybrat také z vícera druhů salátů," vysvětlil tamní provozní Vratislav Tomeček.

Celé menu včetně všech chodů si lidé mohou sladit dle vlastního přání, z nabídky předkrmů, dezertů i hlavních jídel si mohou oběd sestavit od čtyř set padesáti korun.

„Sto lidí, sto chutí. Snažíme se uspokojit všechny. Nabízíme ryby, těstoviny i typicky česká jídla. Každý si podle mého z naše jídelního lístku vybere," míní Tomeček.

Většina lidí z Kroměříže a okolí ale podle něj preferuje především cenu a kvalitní večeři či oběd si dopřejí výjimečně. Klientelu tvoří spousta zahraničních turistů.

„Místní na jídle poměrně šetří. Turisté jsou naopak překvapeni nízkou cenou a hodně se také zajímají o původ surovin," dodal Tomeček.

Hotel a restaurace Excellent v Kroměříži se pyšní čtyřmi hvězdičkami a podle tamního jednatele Michaela Tunkera je restaurace uzpůsobena i pro náročné gurmány. Díky kachnímu prsíčku s brusinkovou redukcí je restaurace zařazena do několika gurmánských katalogů, jako je například Czech specials nebo třeba Maurerův výběr Grand restaurant.

„Jedná se přesně o kachní prsíčko krájené na medailonky, pečené do růžova, podávané s omáčkou z brusinek, protlaku, červeného vína, tymiánu a sekaných mandlí, svařené do ideální hustoty," upřesnil Tunker.

Kompletní menu od aperitivu po dezert vyjde zhruba na pět set korun. Mnozí lidé však nejsou ochotni obědvat za tak vysokou cenu a tak volí levnější varianty. Hostů, kterým záleží na kvalitě, prý ale přibývá. „Jsou informováni díky televizi a internetu, ale v dnešní době se bojí utrácet," uzavřel Tunker.

Autor: Soňa Ličková

8.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies