VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kroměřížská restaurace: Chloubou je hlavně poctivost

Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?

8.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

I takové lahůdky nabízí hostům restauratéři na Kroměřížsku. Gurmánské menu mají například v kroměřížské restauraci Octárna. Degustační sestava dle chutí českého strávníka se skládá ze čtyř chodů: hlavní jídlo potěší především příznivce pravé české svíčkové, recept na klasické bramborové palačinky s povidly a tvarohem ale uvítají snad úplně všichni.

Podle manažera Vladimíra Valoucha chce být Octárna zástupcem poctivé kuchyně. Jídla nešidí a za přípravou výtečných chodů stojí zkušení kuchaři.

„Nemám rád přívlastky jako nóbl nebo špičková restaurace. Vaříme tady jen tak, aby byla jídla chutná a kvalitní. A tak by to mělo být všude, nejen u nás. Kvalitě pak odpovídá cena," tvrdí Valouch.

Za degustační menu tam zaplatí hosté 279 korun. V ceně je jemný uzený hovězí jazyk s křenovou šlehačkou, kmínový chléb na grilu pomazaný škvarkovým sádlem, hovězí vývar s játrovým knedlíčkem a nudlemi, svíčková na smetaně s brusinkovou zavařeninou a houskovým knedlíkem, a bramborové palačinky plněné povidlovým tvarohem a rozinkami.

Poctivou kuchyní se snaží pyšnit také kroměřížský hotel a restaurace La Fresca. Tam vyznávají kvalitní a moderní gastronomii a kromě tradičního kulinářství obměňují chody podle sezóny a nabídky místních pěstitelů a farem.

„Nabízíme třeba pstruha z místních vod, v letní nabídce si pak lze vybrat také z vícera druhů salátů," vysvětlil tamní provozní Vratislav Tomeček.

Celé menu včetně všech chodů si lidé mohou sladit dle vlastního přání, z nabídky předkrmů, dezertů i hlavních jídel si mohou oběd sestavit od čtyř set padesáti korun.

„Sto lidí, sto chutí. Snažíme se uspokojit všechny. Nabízíme ryby, těstoviny i typicky česká jídla. Každý si podle mého z naše jídelního lístku vybere," míní Tomeček.

Většina lidí z Kroměříže a okolí ale podle něj preferuje především cenu a kvalitní večeři či oběd si dopřejí výjimečně. Klientelu tvoří spousta zahraničních turistů.

„Místní na jídle poměrně šetří. Turisté jsou naopak překvapeni nízkou cenou a hodně se také zajímají o původ surovin," dodal Tomeček.

Hotel a restaurace Excellent v Kroměříži se pyšní čtyřmi hvězdičkami a podle tamního jednatele Michaela Tunkera je restaurace uzpůsobena i pro náročné gurmány. Díky kachnímu prsíčku s brusinkovou redukcí je restaurace zařazena do několika gurmánských katalogů, jako je například Czech specials nebo třeba Maurerův výběr Grand restaurant.

„Jedná se přesně o kachní prsíčko krájené na medailonky, pečené do růžova, podávané s omáčkou z brusinek, protlaku, červeného vína, tymiánu a sekaných mandlí, svařené do ideální hustoty," upřesnil Tunker.

Kompletní menu od aperitivu po dezert vyjde zhruba na pět set korun. Mnozí lidé však nejsou ochotni obědvat za tak vysokou cenu a tak volí levnější varianty. Hostů, kterým záleží na kvalitě, prý ale přibývá. „Jsou informováni díky televizi a internetu, ale v dnešní době se bojí utrácet," uzavřel Tunker.

Autor: Soňa Ličková

8.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Chystá se bič na soukromé lékaře

Americký prezident Donald Trump.
1 22

Vysoký úředník kritizoval Trumpa, okamžitě byl propuštěn z úřadu

AUTOMIX.CZ

Nejhezčí moderní Škoda ohromila před 15 lety svět. Do výroby se přesto nedostala

Před 15 lety se české automobilce Škoda podařilo dokonale ohromit svět. Na březnovém autosalonu v Ženevě totiž tehdy představila koncept Tudor, velké kupé, které mnozí považují za nejpohlednější auto, jaké v moderní éře značky vzniklo. Ani úspěch studie ale nestačil k zahájení sériové výroby.

Otec biatlonistky Koukalové by byl rád, aby dcera po olympiádě neskončila

Otec biatlonistky Gabriely Koukalové měl radost, že dcera získala na mistrovství světa v Hochfilzenu tři medaile, ale dodal, že její závody už tolik neprožívá. Karel Soukal by byl rád, kdyby Koukalová po olympiádě v Pchjongčchagu neskončila, ale rozhodnutí nechá na ní.

Kurt Cobain - hudební ikona, která shořela příliš brzy

Stal se jednou z vůdčích osobností tehdy nového alternativního rockového stylu grunge, ale přitom byl plachý a citlivý a pochyboval o smyslu života. Kurt Cobain, frontman americké skupiny Nirvana, který se narodil před 50 lety, 20. února 1967, tvrdil, že "je lepší shořet než vyhasnout". Největší rocková ikona 90. let si užila slávy i stinných stránek popularity. Svůj život Cobain ukončil střelnou zbraní v roce 1994.

Trump vzkazuje Evropě: Jsme spojenci

Spojené státy budou vždy váš největší spojenec, vzkázal Evropě americký viceprezident Mike Pence. Nebude to ale zadarmo, připomněl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies