VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dávka žihadel? Na to je včelař z Pravčic zvyklý, tělo má proti nim dávno imunní

Pravčice – Včelí farma v Pravčicích se pyšní hned několikerým oceněním kvality. A další z nich obdrží za kolekci medu v soutěži Regionální potravina na krajských dožínkách, které se v Kroměříži uskuteční za dva týdny. Třetím rokem je farma i držitelem ceny Perla Zlínska.

18.8.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Včelař Michal Říha na jeho včelí farmě.Foto: DENÍK/Soňa Ličková

Poctivá práce majitele farmy Michala Říhy se podepisuje na kvalitě včelích produktů a samozřejmě hlavně medu. Včelařem se však podle něj člověk nestane ze dne na den: musí získat spoustu zkušeností a dostat hodně žihadel. Ty totiž zkrátka ke včelaření nerozlučně patří.

Říha se k němu dostal přes dědečka své manželky, který se včelám věnoval už pětadvacet let. „Měl asi dvacet úlů. Já jsem se k tomu dostával postupně. Nejdříve jsem mu začal pomáhat při medobraní, při převozu vozu a různých pracích, u kterých bylo třeba pomoci," vzpomíná včelař.

V té době ho včelařství ještě nelákalo. Osudným se stal okamžik, kdy jeho dědovi shořel kočovný vůz a chtěl s tradičním koníčkem skončit.

„Dalo by se říci, že to mě nakoplo a přišel jsem za ním, s tím, že vůz společně opravíme a já si vezmu tři včelstva a začnu včelařit také," líčí své začátky Říha.

V té chvíli podle něj chytil také dědeček druhou mízu a začali společně znovu. Říha tehdy opravdu jen se třemi včelstvy a svému koníčku se věnoval ve svém volném čase, po práci a o víkendech.

Po čase se ale rozhodl mít včelstev více. „Protože jsem pracoval jako technik a zajímal jsem se o nové technologie, začal jsem přemýšlet nad tím, jak si zjednodušit a zefektivnit práci pomocí techniky. Přešel jsem na modernější typy úlů a zvýšil jsem počet včelstev: loni už na padesát, letos na sedmdesát a v příštím roce možní i na dvě stě," předvídá včelař.

Včelař Michal Říha na jeho včelí farmě.I přesto, že se jeho včelí rodina rozrostla o několik desítek nových členů, lásku k nim chová pořád stejnou.

„Práce je sice uspěchaná, ale když otevírám nebo zavírám úl, tak ke včelkám promlouvám a povídám si s nimi. Jsem rád, když vidím, jak létají a včelstva jsou zdravá," popsal Říha.

Proti žihadlům je už imunní, na pravidelný přísun jedu si tělo podle něj po čase zvykne. „Včelařům žihadla nevadí. Asi po dvou stech si tělo zvykne. Dokonce mi přes zimu i bodnutí chybí. Lidé se nemusí bát včelího píchnutí, pokud tedy nejsou alergičtí," upozornil včelař. K velkým zásahům do včelstva si však speciální oblek bere i on.

Úroda medu je podle něj rok od roku jiná. Průměrně však má přibližně dvacet kilo medu za rok. Jak říká, není to ale jen o medu.

„Odchovávají se mladé včely, sbírá se pyl, je toho více. Nabízíme také propolisové masti, medové sirupy pro děti, mateří kašičku, není to zkrátka jediný produkt od včel," dodal majitel farmy.

Farma se také zaměřuje na rozmnožování včel a výrobu mezistěn. Ročně zpracují asi tunu včelího vosku na nové mezistěny. Včelaři si zde také mohou zakoupit různé pomůcky.

Svým zákazníkům nabízí širokou škálu medů. Například květový, který je velmi výživný a silný. Výroba medu začíná v úlu. Nejstarší včely létají pro nektar a nosí jej v medném váčku, který mají před žaludkem a zároveň do něj produkují enzymy, což dělá med medem a zanáší ho do buněk plástu. Obsahuje však velké množství vody, které se musí zredukovat.

„Všechny konzervační látky a vitamíny vyprodukují včely, my do medu už nic nepřidáváme. V úlu pak nastupují další včely, které zajišťují ventilaci úlu. Postaví se za sebe, zapřou se nožičkami, mávají křídly a zajišťují tak cirkulaci vzduchu. Denně vymění až několik set litrů vzduchu," upřesnil včelař.

Díky píli včel se odpaří voda z nektaru a med se může dále zpracovávat. Plásty se z úlu vyjmou a odvezou do medárny. Plásty se odvíčkují a med se vytočí pomocí odstředivé síly na medometech. „Poté přeteče přes síto do nádob a může jit do sklenic," vysvětlil Říha.

Setkává se také se zákazníky, kteří si přejí tekutý med, ten je ale podle něj méně kvalitní. „Med by se neměl zahřívat. Pokud jeho teplota přesáhne padesát stupňů ztrácí obsažené včelí enzymy. Pokud med krystalizuje, je to známka kvality," zdůraznil včelař.

Radí, aby jej lidé dali například k topení, aby se med prohřál a byl tekutější nebo do vodní lázně, ale jen na teplotu, kterou snese i lidská ruka.

Důležité také je si uvědomit, že včely neprodukují jen med, ale jsou také důležitou a nezbytnou součástí květenství a jara. Kdy jejich práce spočívá v opylování rostlin a stromů.

„Farmáři v Americe si jsou vědomi jejich důležitosti. Tam dokonce platí včelařům za opylovací činnost. Úly jim přistaví k polím a za tuto službu dostanou zaplaceno. U nás tohle už bohužel doceněno není. I když fungovalo to i tady, ale to se musíme vrátit zpět asi o deset let," vzpomínal Říha.

Do budoucna respektive během příštího roku plánuje farmu opět rozšířit a to až na tři sta úlů. S rozšířením však hodlá pokračovat i nadále a chce vlastnit až přes tisíce včelstev.

Autor: Soňa Ličková

18.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto k EET

Do druhé fáze EET by se mělo přihlásit 7000 podnikatelů

Oskar Hollywood

USA a Turecko nepustí na Oscary syrského filmaře

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Mezinárodní konference přinese nové pohledy na Hrabala

 „Pojídač dějin Bohumil Hrabal,"„…a z malýho vápna nezadržitelně vsítil míč pod futro" (S Hrabalem za fotbalem) a další originální přednášky přinese mezinárodní konference k 20. výročí Hrabalova úmrtí, která se uskuteční díky iniciativě Města Nymburk od 30. března do 1. dubna.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies