Mezi odrůdy, jež jsou určeny ke zpracování pod označením Svatomartinská, patří z těch bílých Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Červená a růžová svatomartinská vína se vyrábějí z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe rosé.

Na Uherskohradišťsku letos nabízí vína s označením Svatomartinské výhradně Vinařství Vaďura Polešovice. „Pokud vím, jsme jediní v kraji, kdo v tomto roce vyrábí svatomartinská vína," uvedl Zbyněk Vaďura z Vinařství Vaďura s tím, že z celkového počtu tří tisíc lahví už většina čeká na otevření ve vinařstvích a restauracích našeho regionu i po celé republice.

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti v úterý 11. listopadu v 10.45 požehná mladá vína kněz František Uriga. Rituálu se účastní Old Stars Hradišťanu, stáje Františka Juřičky, Národopisného souboru Gymnázia Uherské Hradiště a Memento mori. „Na Masarykovo náměstí přijede Martin na bílém koni, doprovázený krojovaným párem, pak odevzdá panu faráři víno k symbolickému požehnání," uvedla Bernadetta Vaculíková z Městského informačního centra Uherské Hradiště, které je hlavním pořadatelem akce. Od 11.30 bude program pokračovat za doprovodu cimbálové muziky Kunovjané až do 18 hodin ochutnávkou mladých vín a husích specialit.