VYBERTE SI REGION

Dominanta Valašského Meziříčí mizí lidem před očima

Valašské Meziříčí - Patřil k průmyslovým dominantám města. Teď doslova mizí před očima.

13.8.2014
SDÍLEJ:

Komín z tavicích pecí ustoupí modernizaci průmyslového areálu. Foto: Václava Aubrechtová

Takovou podívanou areál meziříčské firmy Schott dosud nezažil. Dva muži stoupají na plošině jeřábu do výšky, z níž by se většině lidí zatočila hlava. Osmdesát metrů nad zemí se plošina zastaví. Strojník a jeho pomocník z ní ovládají hydraulický stroj, který se mohutnými kleštěmi zakusuje do tělesa továrního komína. Krouží po jeho ústí a odebírá z něj kusy betonu a železa. Materiál končí s tlumeným žuchnutím v útrobách komína, některé kousky dopadají do míst ohraničených plotem.

Komín Meziříčanům připomínal bohatou sklářskou minulost

„Nejhorší je, když se stroj otočí ramenem ke mně a musím ho ovládat zrcadlově. Z výšek strach nemám. Kdysi jsem v koši jeřábu vystoupal až do sto dvaceti metrů," vypráví strojník Bogdan Samiec. Když se daří, dokáže během směny ubrat z výšky komína devět metrů. „To ale lze jen za dobrého počasí. Při silnějším větru musíme práci přerušit, aby jeho poryvy jeřáb nepřevrátily," dodává předák Miroslav Klimek.

Komín z tavicích pecí ustoupí modernizaci průmyslového areálu. Léta nepoužívaný komín, který dříve odváděl spaliny ze sousední tavírny skla, se každým dnem zmenšuje. Do dvanáctého září po něm nezůstane vůbec nic. Ani stavební suť, kterou nákladní auta odvezou pryč. „Kdybychom ho rozebírali sbíječkami, bylo by to mnohem zdlouhavější a nebezpečnější," vyzdvihuje přednosti zvoleného postupu Richard Cymorek, výrobní ředitel odborné firmy z Bystřice nad Olší.

Ve výškách pracoval patnáct let. Dobře si uvědomuje, že kromě příhodného počasí je nutná nejvyšší opatrnost. „Lidé nahoře i jejich kolegové na zemi se musejí plně soustředit a neustále uvažovat nad tím, co dělají," tvrdí Cymorek. Jinak se ale jejich práce ve Valašském Meziříčí příliš neliší od dalších zakázek z poslední doby. „Před čtyřmi měsíci jsme v Polsku rozebírali dva osmdesátimetrové komíny. Elektrárenský komín, který nás tam čeká letos na podzim, měří dvakrát tolik," říká výrobní ředitel.

Nostalgie ustoupila rozvoji areálu

Komín v bývalých meziříčských sklárnách je pro někoho obyčejná průmyslová stavba, pro jiného symbol bohaté sklářské tradice města. „Někteří zaměstnanci, zvláště dlouholetí, se nás snažili přesvědčit, abychom ho nebourali," přiznává Michal Hronek, ředitel společnosti Schott CR, které areál patří.

Silnější než nostalgie však byly ekonomické důvody. Tovární areál je v poměru k objemu výroby dvou závodů firmy Schott příliš rozsáhlý, budov je mnoho a některé jsou prázdné. „Abychom je mohli využít nebo pronajmout jiným firmám, musíme změnit uspořádání areálu," tvrdí Hronek. Místo po strženém komínu a sousední budově s elektrostatickými filtry, kterou Schott nechal zbourat letos na jaře, chce firma využít pro další rozvoj areálu. Nově vytvořený prostor naváže na přilehlou skladovou a výrobní halu.

Autor: JOSEF BENEŠ

Autor: Redakce

13.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Starosta Příbrami: Krampuslauf? Žádná akce nevyvolala tolik diskuzí

Příbram - Žádná společenská akce v historii Příbrami nevyvolala tolik diskuzí, a to před jejím konáním, i po jejím skončení. Ať už si lidé o ní myslí cokoli, byla bezesporu vyvrcholením letošních oslav 800. výročí založení města. Jaké je ohlédnutí starosty Příbrami Jindřicha Vařeky po Krampuslaufu?

Brusel schválil Česku miliardy na velké infrastrukturní projekty

Brusel - Tři velké projekty obnovy české silniční a železniční sítě v celkové hodnotě 161 milionů eur (asi 4,35 miliardy Kč) z evropských fondů schválila Evropská komise, která to dnes uvedla v tiskové zprávě.

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies