VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

28.6.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

„Kvůli spojení dobrého jídla a výborné atmosféry, různých her a hudby mám grilovačky hodně rád," říká třeba Tomáš Surýnek z Kroměříže.

Na posezení u dobrého jídla chodívá většinou ke známým. „ Teď jsme ale pořídili gril i domů," těší se třicetiletý muž. Nejraději si prý dá kus kuřecího masa naloženého v marinádě. „Několikrát jsme dělali i hamburgery a můžu říct, že byly taky hodně povedené," dodal.

To Lucie Lesáková si dá nejraději klasiku v podobě steaku nebo hermelínu na grilu, také předem naloženého.

„Když je pěkné počasí, dávám přednost setkání se známými na grilovačce než jít někam do baru. Na opékání chodím klidně i každý druhý víkend," prozradila studentka z Kroměříže.

Ugrilovat se dá podle odborníků v podstatě cokoliv: hovězí, vepřové, kuřecí, ryby a v poslední době zažívá boom také zelenina, na zpestření pak třeba i ovoce.

„Fantazii se meze nekladou. Vše se dá i zkombinovat a připravit originální špízy: použijete suroviny podle své chuti nebo podle toho, co zrovna doma zbylo," vysvětluje kroměřížský kuchař Lukáš Pištělák.

Největší poptávka u grilování je podle něj po hovězím mase. „Ať už je ve formě steaků nebo hamburgerů," prozradil kuchař. Maso na gril je prý lepší vybrat trochu prorostlejší, takže se díky podílu tuku nepřemění na grilu na vyschlou podrážku.

„U masa hovězího je vždy lepší býk než kráva. Je také lepší sáhnout po vyzrálejším mase: poznáte ho tak, že když do něj zatlačíte prstem, zůstane v něm otisk," radí.

Ideální zákusek je pak grilované ovoce. Tepelně upravit se dá vše kromě měkkých druhů. „Ugrilovat lze i limetu nebo citron, které krásně doplní grilovanou rybu," tvrdí.

A pokud nemáte možnost si udělat grilování doma, lze zamířit do některé z restaurací. Grilované speciality nabízejí například v restauraci Pod starou knihovnou v Kroměříži. „Některé pokrmy máme ve stálé nabídce. Jídlo na grilu zařazujeme ale i do speciálních nabídek, kde například zrovna chystáme ryby," uzavřel majitel restaurace Milan Michalčík.

Přečtěte si on-line rozhovor s kuchařem Lukášem Pištělákem

Autor: Nikol Diviaková

28.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Neil Armstrong, muž na Měsíci
5

Muž na Měsíci se objevil před 56 lety

Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
5 8

IKEM hlásí objev: Cukrovka je pryč během několika minut

Obama v Berlíně: Nemůžeme se skrýt za zdí

Bývalý americký prezident Barack Obama se v Berlíně setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou a na společné debatě před zraky tisíců diváků vyzval k větší otevřenosti.

Černý den pro biologického otce z Nigérie. Ústavní soud mu neuznal otcovství

Občan Nigérie se u Ústavního soudu nedomohl uznání otcovství k dítěti, jež zplodil s Češkou. Ta byla v době intimního vztahu v manželském svazku, a právě proto – dle verdiktu nejvyšší soudní instance – nelze uznat stěžovatelovo otcovství.

Bitka u Zborova. Ochráncům lidských práv se nelíbí zásah policistů proti Romům

Zásah policie proti dvěma Romům, kteří se do sebe ostře pustili v osadě u slovenské obce Zborov v okrese Bardějov v polovině dubna tohoto roku, je předmětem ostrých diskusí. Policisté se v napjaté atmosféře snažili oddělit fyzicky dvě komunity Romů a údajně při tom zaútočili i na romské děti.

AKTUALIZOVÁNO

V Ostravě otevřeli první policejní obchod v České republice

Vůbec první policejní obchod, ve kterém lidé mohou zakoupit věci zajištěné policií v rámci trestního řízení, byl dnes otevřen v Ostravě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies