VYBERTE SI REGION

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

28.6.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

„Kvůli spojení dobrého jídla a výborné atmosféry, různých her a hudby mám grilovačky hodně rád," říká třeba Tomáš Surýnek z Kroměříže.

Na posezení u dobrého jídla chodívá většinou ke známým. „ Teď jsme ale pořídili gril i domů," těší se třicetiletý muž. Nejraději si prý dá kus kuřecího masa naloženého v marinádě. „Několikrát jsme dělali i hamburgery a můžu říct, že byly taky hodně povedené," dodal.

To Lucie Lesáková si dá nejraději klasiku v podobě steaku nebo hermelínu na grilu, také předem naloženého.

„Když je pěkné počasí, dávám přednost setkání se známými na grilovačce než jít někam do baru. Na opékání chodím klidně i každý druhý víkend," prozradila studentka z Kroměříže.

Ugrilovat se dá podle odborníků v podstatě cokoliv: hovězí, vepřové, kuřecí, ryby a v poslední době zažívá boom také zelenina, na zpestření pak třeba i ovoce.

„Fantazii se meze nekladou. Vše se dá i zkombinovat a připravit originální špízy: použijete suroviny podle své chuti nebo podle toho, co zrovna doma zbylo," vysvětluje kroměřížský kuchař Lukáš Pištělák.

Největší poptávka u grilování je podle něj po hovězím mase. „Ať už je ve formě steaků nebo hamburgerů," prozradil kuchař. Maso na gril je prý lepší vybrat trochu prorostlejší, takže se díky podílu tuku nepřemění na grilu na vyschlou podrážku.

„U masa hovězího je vždy lepší býk než kráva. Je také lepší sáhnout po vyzrálejším mase: poznáte ho tak, že když do něj zatlačíte prstem, zůstane v něm otisk," radí.

Ideální zákusek je pak grilované ovoce. Tepelně upravit se dá vše kromě měkkých druhů. „Ugrilovat lze i limetu nebo citron, které krásně doplní grilovanou rybu," tvrdí.

A pokud nemáte možnost si udělat grilování doma, lze zamířit do některé z restaurací. Grilované speciality nabízejí například v restauraci Pod starou knihovnou v Kroměříži. „Některé pokrmy máme ve stálé nabídce. Jídlo na grilu zařazujeme ale i do speciálních nabídek, kde například zrovna chystáme ryby," uzavřel majitel restaurace Milan Michalčík.

Přečtěte si on-line rozhovor s kuchařem Lukášem Pištělákem

Autor: Nikol Diviaková

28.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Americký velvyslanec Andrew Schapiro
19 6

Schapiro v pátek skončí ve funkci, jeho rodina zůstane v Praze

TK k projektu registru smluv probíhala 16. ledna v Praze. Na snímku Michal Bláha, Hlídač smluv.
EXKLUZIVNĚ
29 26

Autor Hlídače smluv pomůže Horáčkovi s prezidentskou kampaní

Orkán Kyrill před deseti lety ničil i zabíjel

Vichr, který se v lednu 2007 prohnal celou Evropou, po sobě zanechal spoušť.

Sobotka je nakloněn pomoci krajům při zvyšování mezd řidičů

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je nakloněn tomu, aby vláda pomohla krajům při financování růstu mezd řidičů linkových autobusů. Sobotka to dnes řekl po jednání s hejtmany. Místopředseda Asociace krajů a liberecký hejtman Martin Půta (STAN) premiérovu garanci vítá a věří, že se výsledky dnešního jednání projeví již v únorových mzdách řidičů. Příští týden Sobotka předloží problém koaliční radě. Nařízení o zvýšení mezd řidičů od letošního ledna schválila vláda.

Češi mají stále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Firmy ale krvácejí

Nejaktuálnější čísla z Eurostatu potvrzují, že Česko zůstává s 3,7 procent zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. A to před Německem a Maďarskem. Z evropských států mimo EU je na tom lépe jen Island, naopak nejhůře Řecko a Španělsko. To, co lze na jednu stranu vnímat jako výrazný český úspěch, je na druhou možno považovat i za hrozbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies