Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

28.6.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

„Kvůli spojení dobrého jídla a výborné atmosféry, různých her a hudby mám grilovačky hodně rád," říká třeba Tomáš Surýnek z Kroměříže.

Na posezení u dobrého jídla chodívá většinou ke známým. „ Teď jsme ale pořídili gril i domů," těší se třicetiletý muž. Nejraději si prý dá kus kuřecího masa naloženého v marinádě. „Několikrát jsme dělali i hamburgery a můžu říct, že byly taky hodně povedené," dodal.

To Lucie Lesáková si dá nejraději klasiku v podobě steaku nebo hermelínu na grilu, také předem naloženého.

„Když je pěkné počasí, dávám přednost setkání se známými na grilovačce než jít někam do baru. Na opékání chodím klidně i každý druhý víkend," prozradila studentka z Kroměříže.

Ugrilovat se dá podle odborníků v podstatě cokoliv: hovězí, vepřové, kuřecí, ryby a v poslední době zažívá boom také zelenina, na zpestření pak třeba i ovoce.

„Fantazii se meze nekladou. Vše se dá i zkombinovat a připravit originální špízy: použijete suroviny podle své chuti nebo podle toho, co zrovna doma zbylo," vysvětluje kroměřížský kuchař Lukáš Pištělák.

Největší poptávka u grilování je podle něj po hovězím mase. „Ať už je ve formě steaků nebo hamburgerů," prozradil kuchař. Maso na gril je prý lepší vybrat trochu prorostlejší, takže se díky podílu tuku nepřemění na grilu na vyschlou podrážku.

„U masa hovězího je vždy lepší býk než kráva. Je také lepší sáhnout po vyzrálejším mase: poznáte ho tak, že když do něj zatlačíte prstem, zůstane v něm otisk," radí.

Ideální zákusek je pak grilované ovoce. Tepelně upravit se dá vše kromě měkkých druhů. „Ugrilovat lze i limetu nebo citron, které krásně doplní grilovanou rybu," tvrdí.

A pokud nemáte možnost si udělat grilování doma, lze zamířit do některé z restaurací. Grilované speciality nabízejí například v restauraci Pod starou knihovnou v Kroměříži. „Některé pokrmy máme ve stálé nabídce. Jídlo na grilu zařazujeme ale i do speciálních nabídek, kde například zrovna chystáme ryby," uzavřel majitel restaurace Milan Michalčík.

Přečtěte si on-line rozhovor s kuchařem Lukášem Pištělákem

Autor: Nikol Diviaková

28.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Melbourne, ilustrační foto
1 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

Finská policie (ilustrační snímek)
AKTUALIZOVÁNO
6

Útočník ve finském Turku pobodal devět lidí, dva nepřežili

AKTUALIZOVÁNO

Elitní čeští vojáci trénovali s Izraelci městský boj. V Malé Gaze

/VIDEO/ Vojáci z prostějovské 601. skupiny speciálních sil a elitní izraelské jednotky Duvdevan společně cvičili na vojenské základně Tze’elim v Negevské poušti. Dvoutýdenní trénink zaměřený na boj ve městě se uskutečnil v části základny, která se příznačně nazývá Malá Gaza. Informovaly o tom izraelské servery.

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

D1 opět stojí. Nehoda auta, autobusu a náklaďáku si vyžádala třináct zraněných

Osobní vozidlo spolu s autobusem a nákladním autem se v pátek po 16. hodiny srazily na dálnici D1 na 49. kilometru. Ve směru na Brno, u výjezdu na Říkovice, se tak tvoří kolony.

Španělé zatkli čtvrtého podezřelého, řidič dodávky ale stále utíká

Španělská policie v souvislosti s teroristickými útoky v Barceloně a v Cambrils zatkla už čtvrtého podezřelého. Řidič vražedné dodávky je však stále na útěku. Útoky si do této chvíle vyžádaly 14 lidských životů a víc než stovku zraněných.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení