VYBERTE SI REGION

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

28.6.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

„Kvůli spojení dobrého jídla a výborné atmosféry, různých her a hudby mám grilovačky hodně rád," říká třeba Tomáš Surýnek z Kroměříže.

Na posezení u dobrého jídla chodívá většinou ke známým. „ Teď jsme ale pořídili gril i domů," těší se třicetiletý muž. Nejraději si prý dá kus kuřecího masa naloženého v marinádě. „Několikrát jsme dělali i hamburgery a můžu říct, že byly taky hodně povedené," dodal.

To Lucie Lesáková si dá nejraději klasiku v podobě steaku nebo hermelínu na grilu, také předem naloženého.

„Když je pěkné počasí, dávám přednost setkání se známými na grilovačce než jít někam do baru. Na opékání chodím klidně i každý druhý víkend," prozradila studentka z Kroměříže.

Ugrilovat se dá podle odborníků v podstatě cokoliv: hovězí, vepřové, kuřecí, ryby a v poslední době zažívá boom také zelenina, na zpestření pak třeba i ovoce.

„Fantazii se meze nekladou. Vše se dá i zkombinovat a připravit originální špízy: použijete suroviny podle své chuti nebo podle toho, co zrovna doma zbylo," vysvětluje kroměřížský kuchař Lukáš Pištělák.

Největší poptávka u grilování je podle něj po hovězím mase. „Ať už je ve formě steaků nebo hamburgerů," prozradil kuchař. Maso na gril je prý lepší vybrat trochu prorostlejší, takže se díky podílu tuku nepřemění na grilu na vyschlou podrážku.

„U masa hovězího je vždy lepší býk než kráva. Je také lepší sáhnout po vyzrálejším mase: poznáte ho tak, že když do něj zatlačíte prstem, zůstane v něm otisk," radí.

Ideální zákusek je pak grilované ovoce. Tepelně upravit se dá vše kromě měkkých druhů. „Ugrilovat lze i limetu nebo citron, které krásně doplní grilovanou rybu," tvrdí.

A pokud nemáte možnost si udělat grilování doma, lze zamířit do některé z restaurací. Grilované speciality nabízejí například v restauraci Pod starou knihovnou v Kroměříži. „Některé pokrmy máme ve stálé nabídce. Jídlo na grilu zařazujeme ale i do speciálních nabídek, kde například zrovna chystáme ryby," uzavřel majitel restaurace Milan Michalčík.

Přečtěte si on-line rozhovor s kuchařem Lukášem Pištělákem

Autor: Nikol Diviaková

28.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies