Kvůli zločinu křivého obvinění a přečinu ohrožování výchovy dítěte před ním stanula jednačtyřicetiletá matka pětileté dívenky z Kroměřížska. Právě ona 25. září 2014 obvinila otce dítěte, že jej v době, kdy byla holčička u něj na Olomoucku, zneužívá. Sama dívenka ji opakovaně měla upozorňovat na to, že k tatínkovi nechce a zároveň popsat, co jí měl její otec dělat.

Případ však olomoucká policie, která se trestním oznámením zabývala, 6. května loňského roku odložila.

Podle slov kroměřížské státní zástupkyně Petry Duškové návrh na podání obžaloby na matku podali sami soudní znalci, kteří vypracovávali v souvislosti 
s obviněním otce znalecké posudky nejen na malou holčičku, ale také na ženu.

Jak od nich zaznělo v úterý u kroměřížského soudu, výpověď holčičky je nevěrohodná a matka ji vše naučila: údajně tak řešila spory o dceru s otcem. V případě, že soud dá znalcům pravomocně za pravdu, hrozí matce až osmileté vězení. Pokud by byla naopak otci prokázána vina ze zneužívání dcery, mohl by v případě pravomocného rozsudku strávit až 12 let za mřížemi.

„Při vyšetřování nám bylo mnoho věcí podivných," upozornil jeden ze znalců při uplynulém hlavním líčení.

Obžalovaná podle něj při znaleckém zkoumání vědomě zkreslovala. Také vysvětloval, že při setkání dcery s otcem asi po čtyřech měsících od podání obvinění dcera reagovala na jeho přítomnost vstřícně, což by v případě, kdyby ji zneužíval, nedělala.

„Tatínek byl na ni vřelý, donesl jí dárečky, perníčky, navíc jsem jí říkala, že už bude hodný a že už jí nic dělat nebude," vysvětlovala to matka u soudu.

Potvrdit matčinu verzi přišli svědci. Jeden z nich - mladá žena která holčičku hlídala: právě ona také podala trestní oznámení na dívenčina otce poté, co se jí měla o svém zneužívání svěřit.

Svědkyně navíc nebyla spokojená s prací vyšetřovatelů olomoucké policie, kteří se ji prý snažili ovlivnit tím, že si matka malé dívky vše vymyslela. Proto žena podala na tyto policisty stížnost Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

„Případ zatím nebudeme komentovat, začalo soudní řízení," vyjádřila se včera olomoucká policie prostřednictvím své krajské mluvčí Marie Štrbákové.

GIBS její slova nepřímo potvrdila.

„V této fázi, kdy má citlivý případ v pravomoci soud, jej nebudeme nijak komentovat ani k němu poskytovat žádné informace," konstatovala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Také matka dívky se k případu zatím nechtěla vyjádřit, hlavní líčení bylo včera odročeno a podle dostupných informací by měly být v případu provedeny další znalecké posudky.