VYBERTE SI REGION

Nejen gurmánské speciality mají přitáhnout turisty do Luhačovic

Luhačovice - Resort Luhačovice chce ve spolupráci s místními podnikateli podpořit turistický ruch v regionu. Společné úsilí se sdružení snaží vyvíjet zejména v oblasti aktivní turistiky zaměřené na všechny věkové generace od malých dětí až po aktivní seniory.

4.3.2013
SDÍLEJ:

Resort Luhačovice chce ve spolupráci s místními podnikateli podpořit turistický ruch v regionuFoto: DENÍK/repro

Hoteliéři ze sdružení Resort Luhačovice chtějí letos přilákat turisty vybranou gastronomií a nabídkou sportovních i dětských programů

„Naším cílem je přesvědčit lidi, že Luhačovice nejsou ospalé lázeňské městečko, ale moderní turistická destinace. Inspirací jsou pro nás alpská střediska. Jejich úspěch je postaven na vzájemné kooperaci místních hoteliérů a ostatních turistických atrakcí," sdělil ředitel společnosti Luhačovické Zálesí Roman Kašpar.

Pestrý volnočasový program hodlá sdružení nabídnout návštěvníkům, kteří vyznávají zdravý životní styl, připravené jsou pro ně lázeňské procedury, wellness, příjemné ubytování spojené s konzumací regionálních gurmánských specialit. Turisté mohou v okolí obdivovat spoustu přírodních krás.

Prověrkou fungování sdružení bude společná organizace několika tematických akcí propagujících gastronomii regionu. První z nich bude Luhačovická zabijačka u přehrady v Pozlovicích 16. března.

Lahůdky pro mlsné jazýčky

Půjde o tradiční slováckou zabijačku dělanou podomácku. Pro hosty bude nachystána spousta jídla.

„Doufám, že uspokojíme i ty nejmlsnější jazyky. Prasátko vybíráme u řezníka z místního malochovu. Těšit se můžete na tradiční zabijačkové polévky, jako jsou černá, bílá a místní zelnosmetanová. Dále zabijačkový guláš zahušťovaný buď čerstvým mozečkem, nebo švestkami. K jitrničkám a domácí tlačence máme připraveno několik receptů klasických zabijačkových omáček, jako je bobková, vavřínová a česneková," slibuje vybrané pochoutky pro gurmány kuchař Miroslav Horák.

Součástí akce budou také soutěže kuchařských profesionálů, například krájení cibule naslepo, broušení tupých nožů a soutěž v naplnění nejdelší jitrnice.

„Očekáváme, že na zabijačku přijde kolem tisícovky hostů. Ráda bych připomenula především sociální rozměr hodů, kde se vždy scházela celá rozvětvená rodina. V podobném duchu bychom chtěli pořádat všechny naše kulinářské festivaly. Zajištěno máme dostatek parkovacích míst," informovala starostka městyse Pozlovice Olga Tkáčová.

K dalším chystaným akcím pořádaným Resortem Luhačovice patří Den dětí aneb Zábava, která nekončí, naplánovaný na 2. června a Luhačovický foodfestival spojený se svatomartinskými hody.

„Dlouhodobě nám klesá počet turistů, kteří přijíždějí za lázeňskými procedurami. Proto potřebujeme do města přilákat mladou klientelu. Luhačovice jsou krásné celý rok a cestou ke zvýšení návštěvnosti jsou atraktivní kulturní a společenské akce.

Ty si každoročně získávají přízeň stále většího počtu návštěvníků. Lidé si zvykli jezdit na Otevírání pramenů, jistě přijdou i na zabijačku nebo Den dětí," domnívá se starosta Luhačovic František Hubáček.

ROZHOVOR

Kuchař ze Ski areálu Kyčerka Miroslav Horák v rozhovoru pro Deník říká: Kdybyste naráz snědla tři kila salámu koupeného v supermarketu, tak se otrávíte

Kuchař Miroslav Horák je autorem řady publikací a televizních pořadů orientovaných na regionální gastronomii. Působí ve Ski areálu Kyčerka.

V současnosti připravujete regionální zabijačku u Luhačovické přehrady, čím je slovácká zabijačka specifická?

Především tím, že je poctivá. Za svou profesionální dráhu kuchaře jsem se setkal s mnoha provedeními zabijaček v různých regionech Moravy, ale i Čech. My na Slovácku a Valašsku ji umíme nejlíp. Dnes, když má každý mrazák, se už pořádná domácí zabijačka pomalu nevidí. Všichni dělají takové ty sousedské rychlokvašky, kdy se půlka prasete zkonzumuje ještě ten den a druhá se hodí do lednice. Při klasické domácí zabijačce je zvykem zužitkovat celé prase s ocasem i ušima, a na takovou se můžou těšit naši hosté. Nic nebudeme dělat průmyslově.

Takže vaším receptem na prvotřídní kulinářský zážitek je tradiční nešizená kuchyně?

Ano, naše babičky věděly, jak udělat chutné jídlo. Já často jezdím po světě na různé foodfestivaly a poctivá moravskoslezská kuchyně si vždy získá mnoho příznivců. V sedmdesátých a osmdesátých letech se od nás kuchaři z celého světa mohli učit, jak uvařit poctivé domácí jídlo. Ale po revoluci se u nás začala do masových výrobků ve velkém přidávat ochucovadla a jiné chemikálie. Dopracovali jsme se k tomu, že kdybyste naráz snědla tři kila salámu koupeného v supermarketu, tak se otrávíte. Měli bychom si konečně uvědomit, že naše zdraví závisí na tom, co jíme.

Jak se vám v našem regionu líbí?

K Luhačovicím a okolí mám dlouholetý osobní vztah. Často jsem sem s rodinou v dětství jezdil. Jako malý jsem se v místní přehradě naučil plavat. Rád se sem vracím i v současnosti. Znám spoustu lidí, kteří do Luhačovic přijeli třeba za prací a časem si tu postavili dům. 

JANA ZAVADILOVÁ

Autor: Redakce

4.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies