VYBERTE SI REGION

I v Kroměříži se v sobotu ochutnávalo dobré víno

Kroměříž – Nejen na Slovácku se o uplynulém víkendu konaly vinařské slavnosti. Na své si totiž přišli také lidé v Kroměříži, konkrétně v Květné zahradě, kde se v sobotu konal jubilejní desátý ročník Kroměřížských vinařských slavností.

13.9.2015 AKTUALIZOVÁNO 14.9.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií
V Květné zahradě v Kroměříži se v sobotu ochutnávalo víno. Konal se tam jubilejní desátý ročník kroměřížských vinařských slavností.

V Květné zahradě v Kroměříži se v sobotu ochutnávalo víno. Konal se tam jubilejní desátý ročník kroměřížských vinařských slavností.Foto: DENÍK/Vendula Pudelková

Oproti předchozím ročníkům se dočkali návštěvníci hned několika změn. „Vždy se slavnosti konaly v Arcibiskupském zámku. Jelikož loni byla Květná zahrada zrekonstruována, chtěli jsme současně s výročním ročníkem změnit prostory, aby si lidé mohli prohlédnout další velmi zajímavou památku Kroměříže," prozradil organizátor celé akce a majitel vinotéky Vinitis František Fuksa.

Víno se ochutnávalo ve Velkém i Holandském skleníku. „K vínu neodmyslitelně patří i dobré jídlo.Návštěvníci tak mohli ochutnat vybrané sýry, šunky a třeba i pralinky," zmínil František Fuksa.

Večer zpříjemnila i hudba. „Během večera vystoupil soubor Ze Srandy, Swing Band Kroměříž a třeba Jana Musilová a Karel Košárek," vyjmenoval organizátor.

Jakmile se setmělo, byla neosvětlená část zahrady uzavřena. „V rámci večerní části programu se na noční prohlídku zahrady mohli lidé vydat v doprovodu Arcibiskupských historických manů z Kroměříže," řekl pořadatel.

I když termín nebyl zvolen zrovna ideálně, návštěvníci se do zahrady jen hrnuli. „Trefili jsme se zrovna do víkendu, kdy probíhají velké vinařské akce na několika místech regionu. I tak nám však počasí velmi přálo a v Květné zahradě vládla uvolněná atmosféra i babí léto," dodal František Fuksa.

Kromě moravských vín mohli lidé ochutnat i vína z Itálie, Francie, Španělska a Chile. Nebo třeba také netradiční šípkové víno z Jeseníků. „Pro šípkové víno je specifická chuť, která může někomu připomínat třeba griotku. Lidem však velmi chutnalo a pochvalovali si ho," prozradil Roman Šerák, který přivezl do Kroměříže představit šípkové víno až z Jeseníku.

Ochutnat mohli také další šípkové výrobky. „Vše je domácí výroba, jak víno, tak i džemy, sirupy nebo mýdélka," podotkl Roman Šerák.

Šipkové víno lidé ocení především v chladnějším období, dodal. „Je o něco silnější než normální víno. A nejlepší je, když se pije velmi teplé, obzvláště, když je venku velká zima," dodal Roman Šerák.

Pohodová atmosféra vládla nejen ve sklenících, ale i Čestném dvoře. Lidé korzovali se skleničkami a velmi dobře se bavili. „Je krásné babí léto, pijeme výborné víno a procházíme se v krásném prostředí Květné zahrady. Člověku tady nic nechybí," pochvaloval si akci Roman Konečný z Kroměříže.

Na Kroměřížské vinařské slavnosti chodí pravidelně už několik let. „Na slavnostech jsem asi po čtvrté. Vždy jsem velmi spokojený, obzvláště tady v zahradě se mi to velmi líbí. Určitě přijdu opět i příští rok," dodal Roman Konečný.

Autor: Redakce

13.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Czexit na pořadu dne není, ale reforma unie je nutná

V Americe vládne populista Donald Trump, v Koblenci se scházejí nacionalisté kolem Marine Le Penové či Geerta Wilderse a britská premiérka Theresa Mayová zavelela k nekompromisnímu odchodu z EU.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies