VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Institut v Napajedlech znovu nabídne kurzy vaření

Napajedla - Odhalte taje moravské kuchyně. A ochutnejte zdejší regionální kulinářské skvosty, tak jak je připravovaly naše babičky. S tímto mottem přichází Moravský kulinářský institut (MOKUL), jenž je součástí zámeckého komplexu v Napajedlech.

23.2.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Institut znovu nabídne kurzy vařeníFoto: DENÍK/repro

Zároveň opět zahajuje oblíbené čtvrteční kurzy vaření určené široké veřejnosti, ale také kuchařským profesionálům, kteří se chtějí ve svém umění zdokonalit.

Zakladatelkou institutu je Eva Gajdošík, která, ač vystudovaná právnička, je svou podstatou kuchařka. „Lásku a především nadání ke kulinařině jsem získala od své babičky, jež byla v Napajedlech známou kuchařkou. Ona mě naučila nejen vařit, ale především mít z jídla potěšení a užívat si je všemi smysly," vysvětlila vášeň pro vaření paní Eva.

„Myšlenka zrození MOKULu vznikala postupně na základě diskusí s kuchaři, gastronomickými odborníky, ale i laiky a milovníky vaření o tom, zda existuje na Moravě tak specifická kuchyně, že stojí za to zabývat se jejími kořeny, vlivy těchto počátků na dochované recepty a jejím stavem v dnešní době," prozradila Eva Gajdošík.

Morava, gastronomický ráj

Morava se svými regiony poskytuje velké množství různých krajových gastronomických specialit a z nich vycházejících tradičních regionálních receptur. S ohledem na to, že Napajedla jsou jakýmsi moravským trigonometrickým bodem, kde se setkávají hranice Hané, Valašska, Moravského Slovácka a na ně navazující moravské regiony, je to ideální místo pro sídlo a činnost Moravského kulinářského institutu, který si klade za cíl oživování pojmu moravské kuchyně s jejími kořeny a podstatou.

MOKUL chce mimo jiné ukázat nejen návštěvníkům z jiných částí republiky, ale i obyvatelům Zlínského kraje, že i v současné době je moravská kuchyně zajímavá, chutná, neotřelá a respektující přípravu pokrmů ze sezonních lokálních potravin a produktů.

„Na našich kurzech se naučí lidé nejen vařit a používat různé ingredience, ale především jim ukážeme, jak si užívat života při přípravě jídel a konzumaci rozličných pochutin," tvrdí Eva Gajdošík.

Ostatně únorová témata kurzů na napajedelském zámku hovoří za vše. Valentýnské vaření, příprava paštik a terinek s domácím pečivem a speciální téma „Polévka je grunt", které je na pořadu 28. února.

ZDENĚK MATYÁŠ

Autor: Redakce

23.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První ministryně Skotska (premiérka) Nicola Sturgeonová chce bránit místo, které má Skotsko v Evropské unii, a bude usilovat o to, aby Skotové mohli mít po odchodu Británie z unie i nadále přístup k evropskému jednotnému trhu.
AKTUALIZOVÁNO
3

Skotský parlament souhlasí s novým referendem o nezávislosti

Donald Trump
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Trump podepsal dekret, kterým končí Obamovy ekologické regulace

Brečet nebudu, říká sprejer, který poničil hradby

Na místo činu se o víkendu vrátili sprejeři, kteří ve čtvrtek 16. března pomalovali historické hradby a další místa v Klatovech, a způsobili tak škodu za zhruba 45 tisíc korun. Odstraňovali nápisy, které nastříkali. Lítost by u nich ale člověk hledal jen stěží.

Krajský soud potvrdil půlmilioniovou pokutu pro ministerstvo vnitra

Krajský soud v Brně v úterý potvrdil půlmilionovou pokutu, kterou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu vnitra. Je za chyby v zakázce na IT služby související s výplatou sociálních dávek. Soud potvrdil rozhodnutí ÚOHS z roku 2013. V úterý to řekla mluvčí soudu Simona Pešková.

Se zpěvačkou Špinarovou se příznivci rozloučí 1. dubna v Ostravě

Se zpěvačkou Věrou Špinarovou, která náhle zemřela v neděli ve věku 65 let, se její příznivci mohou rozloučit dopoledne 1. dubna v Ostravě. Smuteční síň krematoria ve Slezské Ostravě jim bude zpřístupněna od 09:00 do 12:00. Odpoledne se poslední rozloučení uskuteční pouze v kruhu rodiny a přátel. ČTK o tom dnes informoval Adam Pavlík, syn Věry Špinarové a vedoucí její doprovodné kapely.

Divoká prasata terorizují lázně i města

Nejsou to hony za dobrodružstvím, ale na vztek. Odstřel divokých prasat, která v nájezdech terorizují parky v Karlových Varech a dalších městech, ale nepohrdnou ani zahradami soukromníků, nyní zaměstnává myslivce i pracovníky Správy lázeňských parků. Ačkoliv na čekanou vyrážejí prakticky každou noc, od začátku letošního roku se jim podařilo ulovit jeden kus.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies