VYBERTE SI REGION

Institut v Napajedlech znovu nabídne kurzy vaření

Napajedla - Odhalte taje moravské kuchyně. A ochutnejte zdejší regionální kulinářské skvosty, tak jak je připravovaly naše babičky. S tímto mottem přichází Moravský kulinářský institut (MOKUL), jenž je součástí zámeckého komplexu v Napajedlech.

23.2.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Institut znovu nabídne kurzy vaření

Institut znovu nabídne kurzy vařeníFoto: DENÍK/repro

Zároveň opět zahajuje oblíbené čtvrteční kurzy vaření určené široké veřejnosti, ale také kuchařským profesionálům, kteří se chtějí ve svém umění zdokonalit.

Zakladatelkou institutu je Eva Gajdošík, která, ač vystudovaná právnička, je svou podstatou kuchařka. „Lásku a především nadání ke kulinařině jsem získala od své babičky, jež byla v Napajedlech známou kuchařkou. Ona mě naučila nejen vařit, ale především mít z jídla potěšení a užívat si je všemi smysly," vysvětlila vášeň pro vaření paní Eva.

„Myšlenka zrození MOKULu vznikala postupně na základě diskusí s kuchaři, gastronomickými odborníky, ale i laiky a milovníky vaření o tom, zda existuje na Moravě tak specifická kuchyně, že stojí za to zabývat se jejími kořeny, vlivy těchto počátků na dochované recepty a jejím stavem v dnešní době," prozradila Eva Gajdošík.

Morava, gastronomický ráj

Morava se svými regiony poskytuje velké množství různých krajových gastronomických specialit a z nich vycházejících tradičních regionálních receptur. S ohledem na to, že Napajedla jsou jakýmsi moravským trigonometrickým bodem, kde se setkávají hranice Hané, Valašska, Moravského Slovácka a na ně navazující moravské regiony, je to ideální místo pro sídlo a činnost Moravského kulinářského institutu, který si klade za cíl oživování pojmu moravské kuchyně s jejími kořeny a podstatou.

MOKUL chce mimo jiné ukázat nejen návštěvníkům z jiných částí republiky, ale i obyvatelům Zlínského kraje, že i v současné době je moravská kuchyně zajímavá, chutná, neotřelá a respektující přípravu pokrmů ze sezonních lokálních potravin a produktů.

„Na našich kurzech se naučí lidé nejen vařit a používat různé ingredience, ale především jim ukážeme, jak si užívat života při přípravě jídel a konzumaci rozličných pochutin," tvrdí Eva Gajdošík.

Ostatně únorová témata kurzů na napajedelském zámku hovoří za vše. Valentýnské vaření, příprava paštik a terinek s domácím pečivem a speciální téma „Polévka je grunt", které je na pořadu 28. února.

ZDENĚK MATYÁŠ

Autor: Redakce

23.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divocí koně v Milovicích zvládají zimu dobře
14

Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko

TK k projektu registru smluv probíhala 16. ledna v Praze. Na snímku Michal Bláha, Hlídač smluv.
EXKLUZIVNĚ
29 26

Autor Hlídače smluv pomůže Horáčkovi s prezidentskou kampaní

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Sobotka je nakloněn pomoci krajům při zvyšování mezd řidičů

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je nakloněn tomu, aby vláda pomohla krajům při financování růstu mezd řidičů linkových autobusů. Sobotka to dnes řekl po jednání s hejtmany. Místopředseda Asociace krajů a liberecký hejtman Martin Půta (STAN) premiérovu garanci vítá a věří, že se výsledky dnešního jednání projeví již v únorových mzdách řidičů. Příští týden Sobotka předloží problém koaliční radě. Nařízení o zvýšení mezd řidičů od letošního ledna schválila vláda.

Češi mají stále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Firmy ale krvácejí

Nejaktuálnější čísla z Eurostatu potvrzují, že Česko zůstává s 3,7 procent zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. A to před Německem a Maďarskem. Z evropských států mimo EU je na tom lépe jen Island, naopak nejhůře Řecko a Španělsko. To, co lze na jednu stranu vnímat jako výrazný český úspěch, je na druhou možno považovat i za hrozbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies