VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Institut v Napajedlech znovu nabídne kurzy vaření

Napajedla - Odhalte taje moravské kuchyně. A ochutnejte zdejší regionální kulinářské skvosty, tak jak je připravovaly naše babičky. S tímto mottem přichází Moravský kulinářský institut (MOKUL), jenž je součástí zámeckého komplexu v Napajedlech.

23.2.2013
SDÍLEJ:

Institut znovu nabídne kurzy vařeníFoto: DENÍK/repro

Zároveň opět zahajuje oblíbené čtvrteční kurzy vaření určené široké veřejnosti, ale také kuchařským profesionálům, kteří se chtějí ve svém umění zdokonalit.

Zakladatelkou institutu je Eva Gajdošík, která, ač vystudovaná právnička, je svou podstatou kuchařka. „Lásku a především nadání ke kulinařině jsem získala od své babičky, jež byla v Napajedlech známou kuchařkou. Ona mě naučila nejen vařit, ale především mít z jídla potěšení a užívat si je všemi smysly," vysvětlila vášeň pro vaření paní Eva.

„Myšlenka zrození MOKULu vznikala postupně na základě diskusí s kuchaři, gastronomickými odborníky, ale i laiky a milovníky vaření o tom, zda existuje na Moravě tak specifická kuchyně, že stojí za to zabývat se jejími kořeny, vlivy těchto počátků na dochované recepty a jejím stavem v dnešní době," prozradila Eva Gajdošík.

Morava, gastronomický ráj

Morava se svými regiony poskytuje velké množství různých krajových gastronomických specialit a z nich vycházejících tradičních regionálních receptur. S ohledem na to, že Napajedla jsou jakýmsi moravským trigonometrickým bodem, kde se setkávají hranice Hané, Valašska, Moravského Slovácka a na ně navazující moravské regiony, je to ideální místo pro sídlo a činnost Moravského kulinářského institutu, který si klade za cíl oživování pojmu moravské kuchyně s jejími kořeny a podstatou.

MOKUL chce mimo jiné ukázat nejen návštěvníkům z jiných částí republiky, ale i obyvatelům Zlínského kraje, že i v současné době je moravská kuchyně zajímavá, chutná, neotřelá a respektující přípravu pokrmů ze sezonních lokálních potravin a produktů.

„Na našich kurzech se naučí lidé nejen vařit a používat různé ingredience, ale především jim ukážeme, jak si užívat života při přípravě jídel a konzumaci rozličných pochutin," tvrdí Eva Gajdošík.

Ostatně únorová témata kurzů na napajedelském zámku hovoří za vše. Valentýnské vaření, příprava paštik a terinek s domácím pečivem a speciální téma „Polévka je grunt", které je na pořadu 28. února.

ZDENĚK MATYÁŠ

Autor: Redakce

23.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rekreační areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.
5 5

Audit Čapího hnízda ulítl na internet. Namočení Agrofertu nelze vyloučit

Miroslav Pelta (vlevo) v diskusi s Romanem Berbrem a Dušanem Svobodou.
7

Hádka o fotbalového předsedu: Fouska naštvaly Berbrovy "čachry"

DOTYK.CZ

Uřezaná hlava nebo razie esesáků: atentát na Heydricha ve vzpomínkách

Dotyk.cz shromáždil u příležitosti 75. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha záznamy vzpomínek posledních pamětníků, které redaktoři Deníku pořídili v minulých pěti letech. 

AKTUALIZUJEME

Další krvavý útok na křesťany v Egyptě. Zemřelo téměř třicet lidí

Další střelecký útok v Egyptě šokoval svět. V pátek neznámí ozbrojenci zaútočili na skupinu koptských křesťanů. Podle posledních informací zabili šestadvacet lidí a stejný počet zranili.

Prezident Kiska povýšil in memoriam odbojáře Gabčíka na generálmajora

V roce 1942 se podílel se na atentátu na zastupujícího říšského protektora a spolutvůrce holokaustu Reinharda Heydricha. Nyní byl odbojář a hrdina Jozef Gabčík slovenským prezidentem Andrejem Kiskou in memoriam povýšen na generálmajora.

Šestkrát unikl vrah z Alabamy trestu smrti, popravili ho až po 35 letech

V roce 1982 spáchal nájemnou vraždu. Přes třicet let se odsouzenému vrahovi dařilo díky různým kličkám a řadě odvolání unikat trestu smrti. Díky tomu si vysloužil přezdívku „Houdini cely smrti". Až v noci na pátek ho americký stát Alabama v 75 letech popravil injekcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies