VYBERTE SI REGION

Spolumajitel zlínské cukrárny: Je to sladká práce, ale já jsem spíše na maso

Zlín - „To víte, že jsem s tím chtěl hodněkrát seknout, ale vytrval jsem, protože mě to baví," říká pro Deník čtyřiačtyřicetiletý spolumajitel vyhlášené zlínské cukrárny Dino Petr Buček.

22.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Zákazníkům tam nabízejí nejrůznější dorty, zákusky, cukroví, ale také zmrzlinu. A právě na mražené pochoutce mu z celé živnosti záleží takřka nejvíce.

„Nejvíce mě na celé práci těší to, že lidé se k nám na zmrzlinu vracejí. To znamená, že je dobrá," usmívá se kreativní zmrzlinář, který ještě nedávno jezdíval každým rokem do Itálie na pracovní setkání zmrzlinářů z celého světa.

„Když se jej zúčastnili i Japonci, bylo to hodně zajímavé. Dokážou totiž vyrobit zmrzlinu z čehokoliv, dokonce i z různých druhů ryb," usmívá se Buček.

Ve zmrzlinářství prý příliš experimentovat nejde. „Chutě jsou totiž omezené, vyhrát si lze pouze s kombinacemi. Různé příchutě lze vhodně míchat," vysvětluje Buček.

Jeho nejoblíbenější zmrzlinou je ta, která se jmenuje scoop. V uplynulé letní sezoně ji také nabízel zákazníkům. Jedná se o tmavou čokoládu, hodně podobnou nugetě. Odlišná od klasických druhů je ale její výroba.

„K přípravě se používá surovina z Itálie, která se smíchá s horkým mlékem a potom se vymrazí. Vlivem toho zůstává hodně krémovitá. Scoop byla mezi našimi hosty velice úspěšná. Do nabídky ji určitě znovu zahrneme," plánuje Buček.

Prvenství v celosvětovém prodeji zmrzlin drží příchutě vanilka a čokoláda. Nejinak je tomu také ve zlínské cukrárně Dino, kde ji nabízejí točenou.

„Co se týče kopečkové zmrzliny, je nejoblíbenější jogurt s višní a klasika v podání ovocných druhů," dodává zmrzlinář. Cukrárnu v centru Zlína vlastní jeho rodina už od roku 1936. V roce 1951 podnik znárodnili komunisté a v roce 1991 jim byl v restituci vrácen zpátky.

„Rozhodli jsme se tehdy s maminkou, že v tradici, kterou založil její tatínek a můj dědeček, budeme pokračovat. Umím si představit, že bych dělal i něco jiného, ale jsem tady spokojený," uzavírá Buček.

Úspěchy zlínské cukrárny Dino

Zlínská cukrárna Dino získala také ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards 2012, kde byla vyhlášena nejlepší cukrárnou Zlínského kraje, a to na základě hlasování zákazníků.

Zlínský deník se ptal: Jíte v zimě zmrzlinu?

Pavla Čalová, 37 let, balička, Březová: Já zmrzlinu moc ráda nemám, jím ji jen velice málo. Já mám raději spíše horké maliny.

Luděk Pavézka, 63 let, výtvarník, Zlín: Já zmrzlinu nejím ani v zimě ani v létě, protože mi nechutná.

Martina Fojtíková, 28 let, mateřská dovolená, Otrokovice: Zmrzlinu jím nejvíce v zimě. Mám na ni nejvíce chuť. Když prý člověk jí v zimě zmrzlinu, bacily se tak nedrží.

Michal Halaška, 25 let, student, Zlín: Zmrzlinu moc nemusím. V létě si na ni občas někam zajdu, v zimě ji ale vůbec nejím.

Autor: Jarmila Kuncová

ANKETA

Jíte v zimě zmrzlinu?

ANO

44 %

NE

56 %

Hlasovalo: 32     Anketa byla ukončena

22.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Trumpovi právníci brání přepočítávání hlasů ve třech státech USA

Washington - Právníci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa se snaží zablokovat ruční přepočítání hlasů ve státech Pensylvánie, Wisconsin a Michigan. Oznámil to dnes americký server Politico. K novému sčítání hlasů vyzvala neúspěšná prezidentská kandidátka Zelených Jill Steinová, žádost podpořila několikamilionovou kaucí.

V prosinci končí jízdné v pražské MDH i čipové karty opencard

Praha - V prosinci končí roční kupon na jízdné v pražské MHD téměř 22 tisíc lidí, v lednu dvojnásobku. V tomto období končí platnosti také 165 tisíc čipových karet opencard. V tiskové zprávě o tom informoval pražský dopravní podnik.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies