VYBERTE SI REGION

Spolumajitel zlínské cukrárny: Je to sladká práce, ale já jsem spíše na maso

Zlín - „To víte, že jsem s tím chtěl hodněkrát seknout, ale vytrval jsem, protože mě to baví," říká pro Deník čtyřiačtyřicetiletý spolumajitel vyhlášené zlínské cukrárny Dino Petr Buček.

22.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Zákazníkům tam nabízejí nejrůznější dorty, zákusky, cukroví, ale také zmrzlinu. A právě na mražené pochoutce mu z celé živnosti záleží takřka nejvíce.

„Nejvíce mě na celé práci těší to, že lidé se k nám na zmrzlinu vracejí. To znamená, že je dobrá," usmívá se kreativní zmrzlinář, který ještě nedávno jezdíval každým rokem do Itálie na pracovní setkání zmrzlinářů z celého světa.

„Když se jej zúčastnili i Japonci, bylo to hodně zajímavé. Dokážou totiž vyrobit zmrzlinu z čehokoliv, dokonce i z různých druhů ryb," usmívá se Buček.

Ve zmrzlinářství prý příliš experimentovat nejde. „Chutě jsou totiž omezené, vyhrát si lze pouze s kombinacemi. Různé příchutě lze vhodně míchat," vysvětluje Buček.

Jeho nejoblíbenější zmrzlinou je ta, která se jmenuje scoop. V uplynulé letní sezoně ji také nabízel zákazníkům. Jedná se o tmavou čokoládu, hodně podobnou nugetě. Odlišná od klasických druhů je ale její výroba.

„K přípravě se používá surovina z Itálie, která se smíchá s horkým mlékem a potom se vymrazí. Vlivem toho zůstává hodně krémovitá. Scoop byla mezi našimi hosty velice úspěšná. Do nabídky ji určitě znovu zahrneme," plánuje Buček.

Prvenství v celosvětovém prodeji zmrzlin drží příchutě vanilka a čokoláda. Nejinak je tomu také ve zlínské cukrárně Dino, kde ji nabízejí točenou.

„Co se týče kopečkové zmrzliny, je nejoblíbenější jogurt s višní a klasika v podání ovocných druhů," dodává zmrzlinář. Cukrárnu v centru Zlína vlastní jeho rodina už od roku 1936. V roce 1951 podnik znárodnili komunisté a v roce 1991 jim byl v restituci vrácen zpátky.

„Rozhodli jsme se tehdy s maminkou, že v tradici, kterou založil její tatínek a můj dědeček, budeme pokračovat. Umím si představit, že bych dělal i něco jiného, ale jsem tady spokojený," uzavírá Buček.

Úspěchy zlínské cukrárny Dino

Zlínská cukrárna Dino získala také ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards 2012, kde byla vyhlášena nejlepší cukrárnou Zlínského kraje, a to na základě hlasování zákazníků.

Zlínský deník se ptal: Jíte v zimě zmrzlinu?

Pavla Čalová, 37 let, balička, Březová: Já zmrzlinu moc ráda nemám, jím ji jen velice málo. Já mám raději spíše horké maliny.

Luděk Pavézka, 63 let, výtvarník, Zlín: Já zmrzlinu nejím ani v zimě ani v létě, protože mi nechutná.

Martina Fojtíková, 28 let, mateřská dovolená, Otrokovice: Zmrzlinu jím nejvíce v zimě. Mám na ni nejvíce chuť. Když prý člověk jí v zimě zmrzlinu, bacily se tak nedrží.

Michal Halaška, 25 let, student, Zlín: Zmrzlinu moc nemusím. V létě si na ni občas někam zajdu, v zimě ji ale vůbec nejím.

Autor: Jarmila Kuncová

Jíte v zimě zmrzlinu?

ANO

44 %

NE

56 %

Hlasovalo: 32

Anketa byla ukončena

22.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
27 7

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Britská premiérka Theresa Mayová.
AKTUALIZUJEME
1 3

Tvrdý brexit! Mayová chce úplné oddělení Británie od EU

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Po pohřešované dívce z Ústí se pátrá i v schengenském prostoru

Ústí nad Labem - Policie stále neúspěšně pátrá po dvanáctileté Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem. Dítě je nezvěstné pravděpodobně od 11. ledna. Policie dívku hledá nejen v celé České republice, ale i v schengenském prostoru.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

O vydání nemovitostí po sedlácích, emigrantech či obětech války žádají tisíce Čechů ročně. Uspějí jen stovky z nich.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies