VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolumajitel zlínské cukrárny: Je to sladká práce, ale já jsem spíše na maso

Zlín - „To víte, že jsem s tím chtěl hodněkrát seknout, ale vytrval jsem, protože mě to baví," říká pro Deník čtyřiačtyřicetiletý spolumajitel vyhlášené zlínské cukrárny Dino Petr Buček.

22.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Zákazníkům tam nabízejí nejrůznější dorty, zákusky, cukroví, ale také zmrzlinu. A právě na mražené pochoutce mu z celé živnosti záleží takřka nejvíce.

„Nejvíce mě na celé práci těší to, že lidé se k nám na zmrzlinu vracejí. To znamená, že je dobrá," usmívá se kreativní zmrzlinář, který ještě nedávno jezdíval každým rokem do Itálie na pracovní setkání zmrzlinářů z celého světa.

„Když se jej zúčastnili i Japonci, bylo to hodně zajímavé. Dokážou totiž vyrobit zmrzlinu z čehokoliv, dokonce i z různých druhů ryb," usmívá se Buček.

Ve zmrzlinářství prý příliš experimentovat nejde. „Chutě jsou totiž omezené, vyhrát si lze pouze s kombinacemi. Různé příchutě lze vhodně míchat," vysvětluje Buček.

Jeho nejoblíbenější zmrzlinou je ta, která se jmenuje scoop. V uplynulé letní sezoně ji také nabízel zákazníkům. Jedná se o tmavou čokoládu, hodně podobnou nugetě. Odlišná od klasických druhů je ale její výroba.

„K přípravě se používá surovina z Itálie, která se smíchá s horkým mlékem a potom se vymrazí. Vlivem toho zůstává hodně krémovitá. Scoop byla mezi našimi hosty velice úspěšná. Do nabídky ji určitě znovu zahrneme," plánuje Buček.

Prvenství v celosvětovém prodeji zmrzlin drží příchutě vanilka a čokoláda. Nejinak je tomu také ve zlínské cukrárně Dino, kde ji nabízejí točenou.

„Co se týče kopečkové zmrzliny, je nejoblíbenější jogurt s višní a klasika v podání ovocných druhů," dodává zmrzlinář. Cukrárnu v centru Zlína vlastní jeho rodina už od roku 1936. V roce 1951 podnik znárodnili komunisté a v roce 1991 jim byl v restituci vrácen zpátky.

„Rozhodli jsme se tehdy s maminkou, že v tradici, kterou založil její tatínek a můj dědeček, budeme pokračovat. Umím si představit, že bych dělal i něco jiného, ale jsem tady spokojený," uzavírá Buček.

Úspěchy zlínské cukrárny Dino

Zlínská cukrárna Dino získala také ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards 2012, kde byla vyhlášena nejlepší cukrárnou Zlínského kraje, a to na základě hlasování zákazníků.

Zlínský deník se ptal: Jíte v zimě zmrzlinu?

Pavla Čalová, 37 let, balička, Březová: Já zmrzlinu moc ráda nemám, jím ji jen velice málo. Já mám raději spíše horké maliny.

Luděk Pavézka, 63 let, výtvarník, Zlín: Já zmrzlinu nejím ani v zimě ani v létě, protože mi nechutná.

Martina Fojtíková, 28 let, mateřská dovolená, Otrokovice: Zmrzlinu jím nejvíce v zimě. Mám na ni nejvíce chuť. Když prý člověk jí v zimě zmrzlinu, bacily se tak nedrží.

Michal Halaška, 25 let, student, Zlín: Zmrzlinu moc nemusím. V létě si na ni občas někam zajdu, v zimě ji ale vůbec nejím.

Autor: Jarmila Kuncová

Jíte v zimě zmrzlinu?

ANO

44 %

NE

56 %

Hlasovalo: 32

Anketa byla ukončena

22.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath.
17 21

Rath posílá prezidenta Zemana k Ústavnímu soudu

Trend, dobře známý například v Budapešti, představil v Brně Marek Fišer pod názvem Kološkopek.
2 3

Do Brna se řítí cyklohospoda. Lidé si vychutnají pivo při šlapání do pedálů

Děti zůstávají v ústavech. Může za to jejich vyšší věk i stávající krize rodiny

V boskovickém dětském domově momentálně žije čtyřiatřicet dětí. Pracovníci navíc čekají na dvě další, které se vrací od pěstounů. Stejně na tom bylo zařízení ústavní výchovy loni. Tak jako další na Vyškovsku i Blanensku potvrzuje celorepublikový fenomén – počet chovanců v ústavech se nedaří snižovat.

150 milionů korun. Tolik pošle Česko na pomoc s migrací

Česko letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Ministerstvo vnitro v tiskové zprávě uvedlo, že částku v rámci jeho koncepce pro asistenci uprchlíkům na dnešním jednání schválila vláda. Prvních 40 milionů korun z této částky by mělo jít na obnovu uprchlického tábora Azrak v Jordánsku.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

AKTUALIZOVÁNO

Ve Středozemí možná utonulo dalších až 150 afrických migrantů

Bezmála 150 afrických běženců patrně v úterý utonulo ve Středozemním moři. S odvoláním na přeživšího z potopené lodi to dnes uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Jako o jediném přeživším zatím úřady informují o 16letém chlapci z Gambie. "Řekl, že všichni ostatní zemřeli. Ale existuje určitá naděje, že italská pobřežní stráž některé vyzvedla," prohlásil podle agentury Reuters mluvčí italské pobočky IOM Flavio Di Giacomo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies