Takto poeticky popisují svůj nový vánoční pivní speciál pojmenovaný Drdlík v nejmladším malém pivovaru na Valašsku, Karlovském minipivovaru v hospodě Pod Pralesem ve Velkých Karlovicích. Milovníci zlatavého moku se mohou na novinku těšit od konce příštího týdne, konkrétně od 5. prosince.

Patnáctistupňový světlý ležák Drdlík je okořeněný chutí skořice a sušených jablek. „Vánoce jsou speciální příležitostí, kdy je podle mého názoru možné sáhnout k těmto pro pivo netradičním chutím," je přesvědčený spolumajitel hospody a penzionu Pod Pralesem Lubor Gášek.

Navíc zimní období charakteristické nízkými teplotami podle jeho slov dovoluje uvařit pivo o něco silnější, než je běžné. „Takové se také pije na chuť. Stačí dvě nebo tři," poradil Lubor Gášek. Doplnil, že vánoční patnáctku navařili v minipivovaru v údolí Léskové už na počátku října. Až do začátku prosince však musí ležet a dozrávat v tancích.

Karlovský minipivovar začal fungovat na sklonku léta. Od té doby se ale těší velkému zájmu milovníků tradičního českého nápoje. Pivařům nabízí nefiltrované ležáky pojmenované podle smyšlených skřítků. Jsou to světlá piva 11° Skřítek, 12° Diblík, 13° Tátoš a polotmavý 11° ležák Šibal.

„Poslední jmenovaný si mezi lidmi vede zatím nejlépe," netajil Lubor Gášek. Pro velký zájem už musel dokonce pořídit několik nových tanků k dozrávání piva. Další rozšíření plánuje před letní sezonou.