VYBERTE SI REGION

Kde leží země destilátům zaslíbená? Jednoznačně na Modré

Modrá /REPORTÁŽ/ – Jestli někde existuje země zaslíbená milovníkům destilátů všeho druhu, je to na Modré. V sousedství archeoskanzenu vyrostla během několika měsíců stylová stavba, která architektonicky zapadá do konceptu někdejšího slovanského hradiště. A to, co je uvnitř, nemá v našich zeměpisných šířkách obdobu.

9.2.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
K degustaci, ale také povídání o vzorcích destilátů, slouží moderně vybavená aula, která nepostrádá ani multimediální zázemí.

K degustaci, ale také povídání o vzorcích destilátů, slouží moderně vybavená aula, která nepostrádá ani multimediální zázemí. Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Fotobuňka otvírá dveře a vstupujeme do jiného světa. Světa slivovice, kvasů a pálenic. Ale kdo čeká místo, kde si „jen" vypálí svůj destilát, je na velkém omylu. Náš průvodce Josef Niesner před námi otvírá svět překypující nezvyklými vůněmi a chuťovými nuancemi, kterým se věnuje nejenom s všude přítomným nadšením, ale především s vědeckou precizností.

„Nechtěli jsme otevřít nějakou pálenici, nýbrž otevřít místo, kde můžete sledovat celý život destilátu, místo, kde můžete o slivovici debatovat, pozorovat ji a samozřejmě koštovat," říká Josef Niesner, když otvírá prosklené dveře a vede nás ke dvojici nablýskaných pálenic, které se už na první pohled, a to i ten zcela laický, výrazně liší. „Každý z těchto přístrojů je jiný. Sami jsme si je navrhli. Když vynechám technické podrobnosti, tak jedna vznikla podle vzoru našich předků, druhá je podobná těm, jak je znáte z dnešních pálenic," vysvětluje naší skupince Josef Niesner, kterému se destiláty a vše kolem nich staly životním osudem. Tři desetiletí je studuje, pozoruje, zkoumá nové způsoby destilování a v současné době také dokončuje odbornou publikaci věnující se právě pálení. „Je tu nejmodernější technika počínaje tepelnými čerpadly a automaty, z nichž vám po vložení elektronicky nabité karty vyteče vzorek vína na okoštování konče," usmívá se Josef Niesner.

Prohlídkou moderních kotlů, kde se pálí kvas, totiž prohlídka pouze začíná. Jak může vypadat košt oděný do moderního kabátu, to zjišťujeme, když kolem obchůdku s keramikou, vínem a sušeným ovocem sestoupíme po několika schodech do podzemí nové stavby. Nenápadná cedule s nápisem Slivotéka naznačuje, co máme čekat. Otvírají se před námi poloprůhledné dveře designově uzpůsobené druhům nápojů, které se za nimi nachází. Ve stěnách cihlových katakomb je třináct automatů s lahvemi vína.

„Když do přístroje vložíte nabitou kartu, tak zmáčknete jedno ze tří tlačítek, které určuje, jaké množství vzorku se vám stroj naleje. Je tu skoro 104 vzorků vín," usmívá se Josef Niesner a pomalu nás směruje do další chlouby objektu. Místnosti, které říká aula. „Tam budeme koštovat hruškovice a popovídáme si o nich," tvrdí nám. Jak asi může vypadat aula v podzemí, to uvažuji až do momentu, než se přede mnou objeví multimediální místnost vybavená pohodlnými křesly s degustačními stolky, světly, ale i promítací a zvučící technikou. Na stole už stojí šest vzorků hruškovice a já v tichém úžasu obdivuji stavbu, která tu bez mého zásadního povšimnutí vyrostla. Jen jedním uchem poslouchám, proč degustujeme ze zvláštně tvarované sklenice a kde má a nemá alkohol hřát a jak dlouho jej mám cítit.

Nedá mi to a musím se Josefa Niesnera zeptat: „Jak toto vše mohlo vzniknout?" Bylo vidět, že podobnou otázku od někoho z nás tušil. „Tento nápad zrál ve dvou myslích téměř deset let. Není to ušito horkou jehlou,vše je promyšleno. Osobně jsem rád, že jsem se tohoto všeho dožil. Musím však upřímně říci, že mám skvělého přítele a kamaráda, který se o to zasloužil nejvíce. Karla Marečka," vysvětluje náš průvodce. Všichni s uznáním pokyvujeme hlavou a z davu zazní ještě jedna všetečná otázka… Jaké jsou další plány? „Myslím, že trh dobře nevyhodnotil a nevyhodnocuje, co je skutečný pojem ‚slivovice'. Určitě se vše bude ubírat dál touto cestou. Vidím zde obrovské možnosti," uzavírá první část naší prohlídky Centra Slováckých tradic v Modré Josef Niesner a nalévá nám další vzorek, který máme překoštovat.

Autor: Martin Nevyjel

9.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD chce zásadní reformu daní směrem k progresi, řekl Sobotka

Praha - Aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým, cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení sociální demokracie řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies