Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kováři na Buchlově letos pracovali u rekordního počtu výhní

Buchlov – U rekordního počtu výhní se letos sešli kováři na hradě Buchlov. Osmý ročník tradičního kovářského sympozia trval na hradě uprostřed Chřibských lesů celý víkend. U 17 výhní se prostřídalo asi 80 kovářů z celé České republiky, ale také ze Slovenska nebo Belgie.

14.7.2014
SDÍLEJ:

Na Buchlově se konalo tradiční kovářské sympozium.Foto: DENÍK/Blanka Malušová

Kromě nich se návštěvníci mohli podívat na práci a výrobky více než dvou desítek nožířů.

Letošní ročník akce připravil také řadu novinek. Možnost podívat se na železnou rudu pod mikroskopem nabídla metalografické laboratoř. Zástupci pardubické univerzity umožnili zájemcům podívat se zblízka na vzorky, které odebírali z tavby a také z materiálů, se kterými na nádvořích pracovali kováři.

„Pro odbornou veřejnost jsme uspořádali odborný seminář na téma Povrchová úprava kovů, konal se po oba víkendové dny," prozradila za pořadatele Libuše Mikulová. Mezi novinky lze zařadit i tavbu železné rudy ve středověké peci, která se na Buchlově poprvé uskutečnila loni. Při ní asistoval sám kastelán hradu Rostislav Jošek.

„Mě se nejvíc líbily mikroskopy, ještě jsem nikdy neviděl železo tak důkladně. Domů si pak na památku odnáším vojáčka na památku," pochlubil se Patrik Kročil z Uherského Hradiště, který přijel na Buchlov se svými prarodiči.

Kovářské sympozium mělo i svoji soutěžní část. Kováři se mohli zapojit do klání o nejlepší výrovky. Pětičlenná porota je hodnotila podle několika kritérií – funkčnosti, estetičnosti, dívali se na povrchovou úpravu, provedení, ale také třeba na to, jestli jsou dodržené techniky nýtové. Jediným limitem pro kováře byl čas, museli své dílo vytvořit do čtyř hodin. Ceny si z Buchlova mohli odnést rovněž návštěvníci, pokud hlasovali v anketě o nejpěknější výrobek. Čekal na ně nůž a vstupenky na noční prohlídky Buchlova.

Program byl připravený i pro nejmenší. Mohli si vysypat pískový obrázek, utkat se v hodu kovadlinou, vytvořit si korálkový náramek nebo si za pomoci kováře ukout hřebík. Se zájmem se setkalo i kování koní.

Autor: Blanka Malušová

14.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
6 9

Další napětí mezi Íránem a USA? Írán úspěšně otestoval novou balistickou střelu

Sklizeň švestek. Ilustrační foto.
14

Švestky z městské zahrádky. Ze stromů lze ovoce česat zdarma

Petr Fiala: Vyčistíme právní džungli, ve které se už nikdo nevyzná

Převzal finančně rozvrácenou stranu s mizernou pověstí, na níž se podepsali jak regionální kmotři, tak expremiérova milenka Jana Nagyová. ODS před posledními volbami nebyla v dobré kondici, a pokud je nyní opět nejsilnějším hráčem v pravicové části kolbiště, má na tom velkou zásluhu emeritní rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala, který v roli předsedy vrátil občanským demokratům serióznost a hlavně ideovou náplň.

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Prohraná sázka fotbalového fanouška: Z Žižkova pěšky až do Pardubic

Na fotbalový zápas na hřišti soupeře fanoušci většinou cestují auty, vlaky nebo autobusy. Může se ale stát, že se jeden z fanoušků vsadí s hráčem svého klubu… A prohraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení